Fine dining rozkwita 1 lipca rusza FineDiningWeek®
Po latach huśtawek, spowodowanych głównie pandemią COVID-19, fine dining w Polsce powraca na ścieżkę rozwoju. Przez niemal półtora miesiąca, bo od 1 lipca do 10 sierpnia doświadczenie fine diningowe staje się też bardziej dostępne dla konsumentów dzięki FineDiningWeek®. Właśnie ruszyły rezerwacje na stronie festiwalu, w którym udział bierze 100 restauracji.
Polski fine dining znowu rozkwita
Przedstawiciele branży wierzą, że po najtrudniejszych latach rynek gastronomiczny powraca do równowagi. Pandemia pokazała, jak szczególnie wrażliwe są restauracje fine diningowe. W trakcie jej trwania wiele znanych lokali z tej kategorii zamknięto. Koncepty restauracji premium ewoluowały zaś po pandemii w kierunku bardziej zrównoważonego modelu biznesowego.
Swoisty renesans fine dining w Polsce przeżywa od roku 2022, kiedy inspektorzy przewodnika Michelin wyszli poza granice Warszawy w poszukiwaniu najlepszych doświadczeń kulinarnych na polskim rynku. W ubiegłym roku odnotowano prawdziwy urodzaj wyróżnień przewodnika Michelin, bo aż 77.

100 restauracji bierze udział w FineDiningWeek®
Nadchodząca edycja FineDiningWeek® to celebracja harmonii smaków, uważności i kulinarnego kunsztu. Hasło festiwalu „Sezon na doświadczenia” stanowi metaforę łączącą rytm natury, gastronomii i emocji Gości. Festiwal Sztuki Restauracyjnej odbędzie się w największych regionach Polski: Warszawie, Krakowie, Trójmieście, Wrocławiu, Poznaniu, Łodzi, na Śląsku oraz w debiutującym Szczecinie.
W wydarzeniu weźmie udział ponad 100 restauracji premium – zarówno z segmentu fine dining, jak i konceptów aspirujących, których styl, jakość i doświadczenie tworzą spójną, harmonijną całość. Wśród nich znaleźć można krakowskie Cyrano de Bergerac, łódzkie Ukryte Rzeki, poznański Fish Market, szczecińskie Małe Przyjemności, śląską restaurację Steampunk (Pszczyna), trójmiejskie Vinissimo Restaurant & Wine Bar (Michelin Bib Gourmand), wrocławskiego Gustawa. Nie może też zabraknąć stołecznych perełek takich jak Epoka, InAzia czy U Wieniawy.

Kuratorskie, sezonowe menu FineDiningWeek®
Najlepsze restauracje w Polsce przygotowały kuratorskie, sezonowe menu: 3 lub 5-daniowe kompozycje, które stanowią kulinarną opowieść o smaku, porze roku i filozofii danego miejsca. To propozycje najlepszych szefów kuchni w Polsce stworzone specjalnie na tę edycję – przemyślane, dopracowane w każdym detalu i inspirowane tym, co w naturze najlepsze właśnie teraz. Smaki, tekstury i aromaty zamykają chwilę w formie – niczym kapsuła sezonu na talerzu. Goście mogą wybrać spośród trzech poziomów festiwalowego doświadczenia: 3 dania + amuse-bouche + prezent od partnera za 99 zł, 5 dań + amuse-bouche + prezent za 179 zł oraz większe, rozbudowane menu o różnej liczbie dań w cenie powyżej 199 zł. Do każdej rezerwacji doliczana jest opłata rezerwacyjna w wysokości 10 zł. Pełna lista dostępna jest na stronie FineDiningWeek.pl.
Zapisz się na newsletter Raportu Restauratora
Nie prosimy o wiele. Powiedz nam jak masz na imię, czy reprezentujesz sektor gastronomiczny czy po prostu szukasz ciekawych treści i podaj nam swój adres mailowy. W zamian co miesiąc otrzymasz od nas newsletter z przeglądem najciekawszych treści, które publikujemy na Raporcie Restauratora. Uczciwa propozycja? Wypełnij formularz i bądźmy w kontakcie!