Zwyciężczynią ogólnopolskiego Plebiscytu Gości RestaurantWeek® wiosna 2025 została restauracja Gustaw z Wrocławia. Jej szef kuchni Kacper Sawoń podkreśla, że inspiruje go natura, sezonowość, ale też XIX-wieczne karty dań kuchni polskiej i breslauerskiej .


Wiosenna edycja RestaurantWeek®

Wiosenna edycja RestaurantWeek® 2025 pobiła rekordy popularności – wzięło w niej udział niemal 215 tysięcy Foodies w Polsce i Czechach. W ramach największego plebiscytu restauracyjnego w kraju Goście ocenili i wybrali najlepsze restauracje.


Plebiscyt Gości RestaurantWeek®

Plebiscyt Gości RestaurantWeek® to największy plebiscyt restauracyjny w Polsce, w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Oceniają oni restauracje w pięciu kategoriach: przystawka, danie główne, deser, obsługa oraz atmosfera. Plebiscyt jest również okazją do wyróżnienia najlepszych debiutów i najpopularniejszych restauracji w kraju. W tej najbardziej obiektywnej formule nagrody i wyróżnienia otrzymało ponad 100 restauracji. 

Kacper Sawoń, szef kuchni restauracji Gustaw Fot. D.Zięba


Zwyciężyła wrocławska restauracja Gustaw

Zwyciężczynią ogólnopolskiego Plebiscytu Gości RestaurantWeek® wiosna 2025 została restauracja Gustaw z Wrocławia. Na drugim miejscu uplasowała się Giro Krakowska 182 (Wrocław), a podium zamyka Bellevue (Szczecin). Restauracja Gustaw mieści się w Bastionie Sakwowym, we Wrocławiu. Nazwa restauracji wywodzi się od postaci Gustawa Liebicha – to właśnie na jego cześć brat Adolf, w XIX wieku, wybudował niezwykły kompleks w stylu włoskiego neorenesansu, przekształcając Wzgórze Sakwowe w tętniące życiem centrum kultury.

Dziś szef kuchni Kacper Sawoń kontynuuje kulinarne dziedzictwo dawnego „Taschenbastionu”, nadając mu autorskie, nowoczesne brzmienie. Jego kuchnia to harmonijne połączenie pasji, najwyższej jakości lokalnych produktów oraz inspiracji zaczerpniętych z XIX-wiecznych kart dań kuchni polskiej i breslauerskiej.

– Moją główną inspiracją kulinarną jest natura – sezonowe produkty, które mogę pozyskać od lokalnych producentów, a także dary lasu, które sam zbieram lub otrzymuję od pasjonatów informujących mnie na bieżąco o tym, co wkrótce będzie dostępne. Czerpię również inspirację z historii kulinarnej Wrocławia oraz dawnej kultury i wpływów kuchni staropolskiej. Inspirują mnie także szefowie kuchni najlepszych restauracji świata, których uważnie obserwuję i z doświadczeń oraz wiedzy których chętnie korzystam. Wszystkie te elementy łączę w spójną całość, starając się wyrazić siebie i swoje smaki – smaki, które oddają moją osobowość na talerzu – mówi Kacper Sawoń.

Kacper Sawoń stawia na wyraziste, zdecydowane smaki; czasem sięga po kontrowersyjne składniki, niezmiennie zależy mu na tworzeniu kompozycji, które zapadną w pamięci Gości. – Zawsze staram się również przemycić akcent mojej rodzinnej kuchni mazurskiej – kuchni mojego dzieciństwa, na której się wychowałem i która jest mi najbliższa – dodaje.

Restauracja Gustaw Fot. D.Zięba

Najciekawszym doświadczeniem kulinarnym, jakie oferuje gościom restauracja Gustaw, jest menu degustacyjne. To prezentacja wszystkiego, co najlepsze w kuchni tego lokalu: najwyższej jakości produkty, nowoczesne techniki, intrygujące kompozycje i nieoczywiste smaki. Wszystkie te elementy spotykają się na talerzu podczas kolacji, aby każdy gość mógł spróbować czegoś po raz pierwszy lub odkryć znany smak w nowej odsłonie.

– Uwielbiam również kulinarne wyzwania – na przykład, jeśli wśród gości znajduje się osoba na diecie eliminacyjnej, chętnie przygotowuję danie, którego nie znajdzie w standardowym menu. Pragnę sprawić jej radość z posiłku i otoczyć opieką – bo kuchnia to nie tylko dobre jedzenie, ale także troska o gościa, by opuścił restaurację szczęśliwy – podkreśla Kacper Sawoń.

Kacper Sawoń, szef kuchni restauracji Gustaw Fot. D.Zięba


Najlepsze restauracje wiosennej edycji RestaurantWeek® w kategoriach ogólnopolskich:

I MIEJSCE W POLSCE:  Gustaw (Wrocław)
II MIEJSCE W POLSCE:  Giro Krakowska 182 (Wrocław)

III MIEJSCE W POLSCE:  Bellevue (Szczecin)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: Niewinni Czarodzieje 44 (Warszawa)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: Gustaw (Wrocław)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Bellevue (Szczecin)
NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Seafood Station Restaurant & Oyster Bar (Warszawa)
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE:  Trzy po Trzy w Kamienicy (Białystok)
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE:  Giro Krakowska 182 (Wrocław)
NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE:  Gustaw (Wrocław)

Autor