Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów z rekordem i prapremierą filmową
Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów odbył się 7 października. Okazał się rekordowym pod względem frekwencji. Obfitował też w nowe, ciekawe atrakcje. Byliśmy świadkami prapremiery cyklu filmowego „Szefem być” i wręczenia nagrody Luminarza gastronomii. Po raz pierwszy przez całe wydarzenie pracowało studio podcastowe. To w nim wywiadów udzielali zarówno młodzi kucharze jak ich starsi, opiniotwórczy koledzy.
Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów – nagroda Luminarza wręczona
Po raz pierwszy w historii kongresu szefowie kuchni zostali uhonorowani statuetką Luminarza za wkład w rozwój branży gastronomicznej. Wyróżnienie to otrzymali bohaterowie cyklu filmowego „Szefem być”: Ernest Jagodziński, Jarek Walczyk, Jarek Uściński, Robert Sowa, Adam Chrząstowski i Robert Trzópek. Wręczyli je zaś przedstawiciele firm Winterhalter, Dora Metal, Fine Dine, magazynu Restaurant Management oraz Wydawnictwa Gospodarczego, wydawcy Raportu Restauratora.


Rekordowy Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów – premiera cyklu filmowego Szefem być
Wyróżnionych szefów kuchni można było zobaczyć na ekranie o prawie kinowych wymiarach 4m x 8m, na którym odbył się prapremierowy pokaz cyklu filmowego Szefem być. Zarówno produkcji jak premierze towarzyszyło dużo emocji. Sześciu bohaterów filmu wróciło razem z ekipą filmową do czasów młodości, przy tej okazji podzielili się też swoimi zdjęciami z tego okresu. Co istotne, zdecydowali się mówić otwarcie nie tylko o sukcesach, ale także trudnych chwilach zwątpienia i porażkach. Projekt jest niezwykłą podróżą, która pomaga zrozumieć, którędy prowadzi droga do doskonałości, choć nie daje odpowiedzi, jak osiągnąć jej szczyt. Cykl jest już dostępny na stronie internetowej Kongresu – Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów.

Co jeszcze działo się na kongresowej scenie?
Na kongresowej scenie z prelekcjami i pokazami wystąpili szefowie kuchni Adam Chrząstowski, Ernest Jagodziński i Karol Okrasa. Debaty potoczyły się zaś wokół gorących tematów. Są nimi wypalenie zawodowe branży gastronomicznej, wyzwania, które niosą ze sobą wielopokoleniowe zespoły w restauracjach i demokratyzacja opinii na temat lokali, w której prym wiodą influencerzy. Program merytoryczny zamknęło motywacyjne wystąpienie Jurka Owsiaka. Raport Restauratora objął swoim patronatem Kongres i cykl filmowy Szefem być.

Kongres Szefów Kuchni 2025: Ernest Jagodziński w trakcie prelekcji Fot. KSKiR
Czytaj o księżniczkach gastronomii, które wygrały konkurs „Czas na rybę”





