Po raz pierwszy w historii w rywalizacji konkursu Czas na rybę wzięła udział drużyna w pełni kobieca. Od razu zdobyła pierwsze miejsce! Są to księżniczki gastronomii z restauracji Kuźnia Smaków: Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania. W kategorii Junior wygrali Oliwia Wegner i Nikodem Budnik z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie.

Kim są księżniczki gastronomii

Taką nazwę nadał sobie kobiecy zespół kulinarny restauracji Kuźnia Smaków w Złotym Stoku. Faktycznie przebył od długą drogę „od Kopciusza do księżniczki”. W 2021 roku dwanaście kobiet, bez doświadczenia w gastronomii zdecydowało się poprowadzić restaurację w Złotym Stoku.

 – O udziale w konkursie Czas na rybę! myślałyśmy od roku. To miał być nasz pierwszy konkurs i chciałyśmy pokazać, na co nas stać. Wiedziałyśmy, że to coś więcej niż gotowanie. To okazja, by pokazać, ze zespół kobiet z baru „na wagę” , bez szefa kuchni też może sięgać gwiazd. Faktycznie nasze przygotowania trwały od połowy sierpnia. Pomógł nam Przemysław Szwak z restauracji Modra z Wrocławia. To dzięki jego doświadczeniu wiedziałyśmy, jak podejść do konkursu, jak się przygotować i jpokazać swoje umiejętności – mówi Aleksandra Mosiewicz.

Dziewczyny stawiają na rozwój kompetencji kulinarnych. Na przykład w ciągu 4 lat uczestniczyły w ponad 30 szkoleniach z najlepszymi szefami kuchni w Polsce. Podkreślają, że dla nich szkolenia nie są tylko okazją do zrobienia zdjęć i wrzucenia ich na portale społecznościowe. Ale przede wszystkim służą czerpaniu wiedzy i inspiracji do pracy w gastronomii. Samo zakwalifikowanie się do finałowej części konkursu było dla księżniczek wielkim wyróżnieniem

Księżniczki gastronomii podczas zmagań konkursowych Fot. Czas na rybę

– Wiadomo , że jak wszyscy , chciałyśmy stanąć na podium . Wiedziałyśmy, że jesteśmy pierwszą drużyną kobiet w tym konkursie . Wiedziałyśmy , że w konkursach tej rangi bardzo rzadko startują drużyny kobiece . Wiedziałyśmy , że w historii gastronomii i konkursów KPP nigdy drużyna kobiet nie stanęła na podium . Wiedziałyśmy też, że niemożliwe nie istnieje!!! To hasło, jakie nam przyświeca odkąd zaczęłyśmy prowadzić Kuźnię Smaków. Dwanaście Kobiet , bez doświadczenia , 4 lata temu stanęło przed decyzją poprowadzenia restauracji . I to , że nie miałyśmy wtedy wiedzy i doświadczenia pracy w gastronomii, z czasem okazało się atutem. Nie znając reguł, zasad, hierarchii – stworzyłyśmy lokal na własnych zasadach, takich kobiecych, bo tak właśnie sobie wyobrażałyśmy gastronomię: pełną dobrych smaków i z wielkim sercem do gotowania. Emocje po konkursie towarzyszą nam po dzisiejszy dzień – komentuje Olimpia Kania.

Laureaci konkursu Czas na rybę! w kategorii profesjonaliści [LISTA]

Z grona sześć dwuosobowych drużyn na podium stanęli:

  • I MIEJSCE: Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania z restauracji Kuźnia Smaków w Złotym Stoku. Potrawa: karp duszony w sosie maślanym / karp pieczony z morelą i pistacjami / smażony krokiet z karpia.

– Tworząc konkursowe dania chciałyśmy, aby były one odzwierciedleniem nas. Kwiat w postaci krokieta z karpia z dodatkiem piklowanej dyni i puree z moreli ma pokazać, że danie tworzyły kobiety. Kwiat cukinii faszerowany musem z karpia, to Złotonośna skała i paprocie, które rosną wokół naszej restauracji przy Kopalni Złota. Skorzonera to powalony pień drzewa – dla nas symbol zeszłorocznej powodzi. Wtedy to przez 24 godziny na dobę chroniłyśmy naszą restaurację przed wielką wodą. I król konkursu, karp na maśle, sosie śmietanowym. Smak , który kojarzy się z obiadem u mamy, u babci. Smak domowego jedzenie , ponieważ takie smaki serwujemy w naszej restauracji. I zapewne zastanawiacie się, co robi tam koper włoski ? Już wyjaśniam…Obiecałyśmy sobie , że jak dostaniemy się do konkursu Czas na rybę, to jedziemy wszystkie razem do Włoch, do Mediolanu – po nowe buty i torebki. I to było jedyne warzywo , które miało w sobie słowo Włochy
Ten talerz to My , takie jesteśmy. Trochę zwariowane, nie idealne , ale z wielkim sercem do gotowanie – mówią księżniczki gastronomii.

  • II MIEJSCE: Paweł Ferenc i Sylwia Defińska z restauracji Domolo w Dąbrowie Górniczej. Potrawa: Karp/Pieczony por/Gołąbek z żyta/Mus grzybowo-karpiowy/Redukcja z buraka
  • III MIEJSCE: Bartosz Rosa i Jacek Woźny z restauracji The Time z Poznania z potrawą: Karp smażony z chutneyem jabłkowym, boczniakiem, sosem karpiowo-pieczarkowym i tartaletką warzywną

Laureaci konkursu Czas na rybę! w kategorii profesjonaliści [LISTA]

W konkursie o najlepszą potrawę z karpia opolskiego walczyło sześć dwuosobowych drużyn złożonych z uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Na podium stanęli:

  • I MIEJSCE: Oliwia Wegner i Nikodem Budnik z potrawą: Rolada z karpia/Sos berneński/Dynia/Imbir/Limonka/ Ciasto cygaretkowe/Warzywa sous-vide/Oliwa miętowa. Drużyna reprezentowała Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
  • II MIEJSCE: Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk – laureatki ubiegłorocznego konkursu. Przygotowały potrawę: Polędwica z karpia w liściach z kapusty pekińskiej z kremem borowikowym, uszkami i sosem szafranowym”. Przyjechały z Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wodzisławiu Śląskim
  • III MIEJSCE: Amelia Słanek i Anna Wysocka z potrawą: Filet z karpia konfitowany w maśle palonym/ Emulsja z koperku/ Purée z pieczonego pasternaku/ Sos Rieslingow. Przyjechały z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach 
Laureatki odbierają nagrodę Fot. Czas na rybę


Inne atrakcje w ramach konkursu Czas na rybę

Oprócz Konkursu na Zamku Książęcym w Niemodlinie odbyło się Forum Smaczna przemiana karpia oraz Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego! Moc atrakcji z karpiem w roli głównej – jak zawsze w pierwszy weekend października. Robert Sowa z Wojtkiem Harapkiewiczem  przygotowali karpia w azjatyckim stylu. Kurt Scheller z Jarkiem Uścińskim przeprowadzili degustację karpia w sosie piernikowym. Marcin Przybysz natomiast przygotował potrawę pn. bigosek karpiowy. Dodatkowo goście Forum mogli wysłuchać prelekcji profesora Jarosława Dumanowskiego oraz dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Interesującym zakończeniem karpiowego weekendu była debata dotycząca karpia w gastronomii pomiędzy przedstawicielami gastronomii (Marcin Przybysz), przetwórstwa (Andrzej Kalita), producenta i promotora ryb (Jakuba Roszuka), historyka (prof. Jarosława Dumanowskiego). Debata  moderowana  była  przez szefa kuchni Kamila Klekowskiego – współorganizatora Konkursu. 

Czytaj o konkursie Bocuse d’Or

Autor