Znamy laureatów konkursów Expo Sweet 2025!
Targi Expo Sweet zakończyły się w zeszłą środę. Wydarzenie odwiedziło blisko 20 tysięcy przedstawicieli branży piekarniczo-cukierniczej i gastronomicznej oraz młodzież ze szkół branżowych. Jak co roku, towarzyszyły im liczne konkursy i wydarzenia specjalne.
Sztuka dekoracji tortu
W niedzielę, 16 lutego odbyły się Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów. Jego zwycięzcy reprezentować będą Polskę na Mistrzostwach Świata, wcześniejsze edycje odbywały się na targach HOTS w Mediolanie. Zespoły biorące udział w Mistrzostwach rywalizowały w trzech konkurencjach: tort pokazowy, tort degustacyjny, udekorowanie atrapy tortu degustacyjnego. Zloty medal zdobyła Izabela Freda z Cukierni ROKER z Zabrza.
Najlepsze desery
18 lutego pod hasłem przewodnim „Polskie desery – wczoraj, dziś i jutro” odbyły się Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru. Konkurs dedykowany jest cukiernikom pracującym w restauracjach, kawiarniach i cukierniach. Każdy zespół przygotował dwa zestawy po osiem sztuk identycznych deserów restauracyjnych a la carte. Pierwszy to desery wykonywane z dowolnym użyciem czekolady, bez żadnych innych ograniczeń. Drugi miał charakter deserów owocowych. – Duży nacisk kładziemy w tym konkursie na uczestników reprezentujących restauracje, ponieważ chcemy konsekwentnie promować cukiernictwo i dobre desery w karcie restauracyjnej. – mówi Janusz Profus, Maestro czekolady i prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP. Pierwsze miejsce w konkursie zdobyli Artur Nijakowski i Wojciech Golicz z cukiernio-piekarni Receptura i Pracowni Tortów Artystycznych Anio, drugie Daria Marszałek i Adam Marszałek z łódzkiej Cocoart’s, trzecie zaś Krzysztof Winkler i Konrad Winnicki z Warsztatu Cafe Marta Stalmach i Restauracji Warsztat Food&Garden.

Najlepsi uczniowie cukiernicy kształcą się w Poznaniu i Jaśle
W środę, 19 lutego odbyły się pod patronatem Ministerstwa Edukacji i Nauki Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Celem tego wydarzenia jest promocja zawodu cukiernika. Temat przewodni konkursu może się wydać zaskakujący, było nim 1000-lecie Korony Polskiej. Każdy startujący zespół miał za zadanie przygotowanie 8 deserów restauracyjnych a’ la carte oraz dwóch tortów. Pierwsze miejsce zdobyli Yeva Kovalchuk i Eryk Makowiak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, miejsce drugie Wiktoria Malikowska i Klaudia Głowacka z Branżowej Szkoły I Stopnia w Jaśle, zaś trzecie Kinga Kluza i Julia Klocek z Technikum Technologii Żywności w Jaśle.

Przez cały czas trwania targów zwiedzający mogli zobaczyć wystawę prac nagrodzonych w konkursie dekoracji cukierniczych w 6 różnych kategoriach. Obejrzeć zwiedzający mogli 100 prac. Na targach Expo Sweet co roku organizatorzy wraz z redakcją Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego nagradzają też Cukierniczą Osobowość Roku, typują Laury PPIC I EXPO SWEET w trzech kategoriach Hit Cukierniczy, Hit Lodziarski i Hit Piekarski.
Do zobaczenia za rok
W ciągu 4 dni wydarzenie odwiedziło blisko 20 tysięcy przedstawicieli branży piekarniczo-cukierniczej i gastronomicznej oraz młodzieży szkół branżowych. Organizatorzy zapraszają już teraz na kolejną, siedemnastą edycję wydarzenia, która odbędzie się za rok.