Skąd wzrastająca rola kobiet w gastronomii? Na czym polega celebracja w kulinarnym świecie? W jakiej formie popularyzuje się food sharing? Dlaczego prostota sprawdza się najlepiej? Czy AI już wchodzi do gastro świata? Jak będzie się dalej rozwijać menu roślinne? Na te i inne pytania, istotne dla restauratorów odpowiada Trendbook horeca firmy Bidfood.

Pomocne narzędzie

Zmienność rynku HoReCa wpisana jest w jego charakterystykę. Znajomość trendów i wdrażanie nowych idei, pozycji w menu, innowacyjnych narzędzi technologicznych i marketingowych, są po prostu niezbędne dla rozwoju lokali . Szalenie pomocny może okazać się dla restauratorów autorski Trendbook horeca firmy Bidfood, Ten zbiór najnowszych trendów jest efektem researchu i rozmów z praktykami branży gastronomicznej.

Misja publikacji

Bidfood stworzył publikację z myślą o wspieraniu biznesów w dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości gospodarczej i ekonomicznej. Zebraliśmy i uporządkowaliśmy w nim kluczowe zjawiska oraz prognozy, aby pomóc zarówno naszym klientom, jak i szerokiemu gronu odbiorców w zrozumieniu rynkowych trendów. Dzięki zaangażowaniu ekspertów oraz wsparciu specjalistów z sektora horeca udało nam się stworzyć opracowanie, które łączy praktyczną wiedzę z inspirującymi rozwiązaniami – mówi Monika Kobel, koordynatorka ds. komunikacji marketingowej firmy Bidfood.

Co znajdziemy w środku

Na Trendbook horeca składa się aż dziewięć rozdziałów: Siła kobiet, Celebracja, Prostota, Fuzja smaków, Ekologia, Technologia, Rośliny, Kompetencje, Design. Każdy z nich opowiada o trendach, które w 2025 roku będą szczególnie widoczne. Są to m.in. wzrastająca rola kobiet w rozwoju gastronomii, NoLo, minimalizm w kulinariach, global fusion, białko produkowane z powietrza czy restauracje otwierane przez domy mody. Nowością w tegorocznej edycji publikacji są komentarze do poszczególnych trendów generowane przez chatGPT, m.in. Skąd wzrastająca rola kobiet w gastronomii? Na czym polega celebracja w kulinarnym świecie? Dlaczego prostota sprawdza się najlepiej?

Publikacja jest dostępna bezpłatnie, można ją pobrać ze strony

www.bidfood.pl/public/ebooki/Trendbook_horeca_Bidfood.pdf