Jakie cechy musi mieć kucharz, aby wystartował w Bocuse d’Or?
6 listopada czeka nas selekcja krajowa Bocuse d’Or, najbardziej prestiżowego indywidualnego konkursu kulinarnego na świecie. Adam Chrząstowski, prezydent Bocuse d’Or Poland odsłonił przed nami tajniki tego wydarzenia. Poznał je w każdym calu, pracując jako sędzia techniczny i degustacyjny w tym konkursie. Zapraszamy do wysłuchania podcastu.
Jaki kandydat kwalifikuje się do startu w Bocuse d’Or?
Bocuse d’Or to odbywające się co dwa lata w Lyonie, we Francji mistrzostwa świata w kulinariach. Biorą w nich udział, kandydaci reprezentujący 24 kraje, walczący o najbardziej prestiżową nagrodę w nowoczesnej kuchni. Adam Chrząstowski, podkreśla, że prócz talentu kulinarnego kandydat do konkursu musi posiadać odpowiednie cechy osobowe, w tym umiejętność pracy w zespole i wysoką odporność na stres. Natomiast samo przygotowania do konkursu można porównać z treningiem do Olimpiady sportowej, wymaga dużo czasu i pokaźnych budżetów.
Poprzeczka wysoko postawiona dla zawodników i jurorów
– My chcemy nie tylko stworzyć wrażenie, ale chcemy dać przekonanie całemu środowisku kucharskiemu, także kibicom, foodisom, że Bocuse d’Or jest na zupełnie innym poziomie niż konkursy do tej pory odbywające się w Polsce. Nie chcę tutaj nikogo oskarżać, ale wszyscy wiemy, że często pojawiały się w Polsce zarzuty, co jest z jednej części naturalne, bo wszędzie, nawet na Mistrzostwach Świata w piłce nożnej ktoś powie, że sędzia był kupiony i tak dalej. My na tym etapie chcemy zapewnić taką obsługę i jakość oceny prac, żeby tak naprawdę pozbawić narzekaczy argumentów – mówi Adam Chrząstowski.
Adam Chrząstowski podkreśla, czym różni się Bocuse d’or od innych konkursów kulinarnych
– Paul Bocuse ponad 30 lat temu stworzył konkurs indywidualny, w którym zawodnicy nie koncentrują się na przygotowaniu jednego dania. Oparł te zmagania o dwa rodzaje serwisu, jaki przyjmuje się w restauracjach o zachodnim stylu. Część ludzi uważa, że to jest konkurs promujący kuchnię francuską. Jednak to nieprawda. To jest konkurs, który bardzo silny nacisk kładzie na przedstawienie dumy z narodowej tradycji kulinarnej. Opiera się tylko i wyłącznie na dwóch zachodnich stylach serwowania jedzenia: a la’ carte i serwisie francuskim – tłumaczy Adam Chrząstowski.
Dlatego zawodnicy mają za zadanie przygotowanie dania a la’carte, na platerze i jednogarnkowego w czasie 5 godzin i 35 minut.
Czy można obserwować eliminacje Bocuse d’ Or Poland na żywo
Dodatkowo publiczność ma możliwość oglądania konkursu na żywo. Warto również podkreślić, że Bocuse d’ Or jest konkursem o wymiarze międzynarodowym, jury nie ogranicza się do środowiska polskich szefów. Organizatorzy goszczą także jurorów z innych krajów.
Posłuchaj rozmowy z Adamem Chrząstowskim , prezydentem Bocuse d’Or na Spotify
Paul Bocuse – papież gastronomii stworzył konkurs 38 lat temu
Za stworzeniem konkursu stoi Paul Bocuse. Jest to francuski szef kuchni pochodzący z Lyonu, którego nazywa się również papieżem gastronomii. Pierwsza edycja mistrzostw odbyła się w 1987 roku. Co ciekawe, Paul Bocuse, wyróżniony 3 gwiazdkami Michelin, był szefem kuchni, którego najdłużej na świecie honorowano tą nagrodą.
Krajowa selekcja do mistrzostw kulinarnych
Listę zawodników selekcji krajowej Bocuse d’Or znajdziesz tu
RAPORT RESTAURATORA wprowadził cykl podcastów pt. Rozmowy na noże. Będziemy się starać rozmawiać o tym, co gorące dla branży. Piszcie na adres redakcji, jakie tematy Was interesują i do kogo powinien pojechać nasz mikrofon.





