6 listopada czeka nas selekcja krajowa Bocuse d’Or, najbardziej prestiżowego indywidualnego konkursu kulinarnego na świecie. Adam Chrząstowski, prezydent Bocuse d’Or Poland odsłonił przed nami tajniki tego wydarzenia. Poznał je w każdym calu, pracując jako sędzia techniczny i degustacyjny w tym konkursie. Zapraszamy do wysłuchania podcastu.

Jaki kandydat kwalifikuje się do startu w Bocuse d’Or?

Bocuse d’Or to odbywające się co dwa lata w Lyonie, we Francji mistrzostwa świata w kulinariach. Biorą w nich udział, kandydaci reprezentujący 24 kraje, walczący o najbardziej prestiżową nagrodę w nowoczesnej kuchni. Adam Chrząstowski, podkreśla, że prócz talentu kulinarnego kandydat do konkursu musi posiadać odpowiednie cechy osobowe, w tym umiejętność pracy w zespole i wysoką odporność na stres. Natomiast samo przygotowania do konkursu można porównać z treningiem do Olimpiady sportowej, wymaga dużo czasu i pokaźnych budżetów.

Poprzeczka wysoko postawiona dla zawodników i jurorów

– My chcemy nie tylko stworzyć wrażenie, ale chcemy dać przekonanie całemu środowisku kucharskiemu, także kibicom, foodisom, że Bocuse d’Or jest na zupełnie innym poziomie niż konkursy do tej pory odbywające się w Polsce. Nie chcę tutaj nikogo oskarżać, ale wszyscy wiemy, że często pojawiały się w Polsce zarzuty, co jest z jednej części naturalne, bo wszędzie, nawet na Mistrzostwach Świata w piłce nożnej ktoś powie, że sędzia był kupiony i tak dalej. My na tym etapie chcemy zapewnić taką obsługę i jakość oceny prac, żeby tak naprawdę pozbawić narzekaczy argumentów – mówi Adam Chrząstowski.

Adam Chrząstowski podkreśla, czym różni się Bocuse d’or od innych konkursów kulinarnych

– Paul Bocuse ponad 30 lat temu stworzył konkurs indywidualny, w którym zawodnicy nie koncentrują się na przygotowaniu jednego dania. Oparł te zmagania o dwa rodzaje serwisu, jaki przyjmuje się w restauracjach o zachodnim stylu. Część ludzi uważa, że to jest konkurs promujący kuchnię francuską. Jednak to nieprawda. To jest konkurs, który bardzo silny nacisk kładzie na przedstawienie dumy z narodowej tradycji kulinarnej. Opiera się tylko i wyłącznie na dwóch zachodnich stylach serwowania jedzenia: a la’ carte i serwisie francuskim – tłumaczy Adam Chrząstowski.

Dlatego zawodnicy mają za zadanie przygotowanie dania a la’carte, na platerze i jednogarnkowego w czasie 5 godzin i 35 minut.

Czy można obserwować eliminacje Bocuse d’ Or Poland na żywo

Dodatkowo publiczność ma możliwość oglądania konkursu na żywo. Warto również podkreślić, że Bocuse d’ Or jest konkursem o wymiarze międzynarodowym, jury nie ogranicza się do środowiska polskich szefów. Organizatorzy goszczą także jurorów z innych krajów.

Posłuchaj rozmowy z Adamem Chrząstowskim , prezydentem Bocuse d’Or na Spotify

Paul Bocuse – papież gastronomii stworzył konkurs 38 lat temu

Za stworzeniem konkursu stoi Paul Bocuse. Jest to francuski szef kuchni pochodzący z Lyonu, którego nazywa się również papieżem gastronomii. Pierwsza edycja mistrzostw odbyła się w 1987 roku. Co ciekawe, Paul Bocuse, wyróżniony 3 gwiazdkami Michelin, był szefem kuchni, którego najdłużej na świecie honorowano tą nagrodą.

Krajowa selekcja do mistrzostw kulinarnych

Listę zawodników selekcji krajowej Bocuse d’Or znajdziesz tu

Autor

  • Magdalena Figurna

    Magdalena Figurna,  Redaktor Naczelna i Key Account Menedżerka portalu Raport Restauratora. Z rynkiem HoReCa związana jest od kilkunastu lat.