Nowa książka Bogdana Gałązki pożyteczna dla kucharzy
Bogdan Gałązka, historyk i szef kuchni w swej nowej książce pt. „Niepożyteczne trudy nowomodnych kuchmistrzów” przedstawia twórczość Jana Szyttlera, nazywanego przez autora słusznie XIX-wiecznym polskim Bocusem.
Tytuł książki to cytat z jednej z książek Szyttlera. Powstała ona na podstawie rozprawy doktorskiej, którą Gałązka napisał pod kierunkiem prof. Jarosława Dumanowskiego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Czytając książkę, można poznać dziewiętnastowieczne idee, które są kluczem do narracji o jedzeniu.
Kucharze zainteresowani narracją nt. jedzenia znajdą mnóstwo wzorców opowieści, ale też opisy, produktów, przypraw i technik kulinarnych z epoki Szyttlera. Cała książka jest bardzo ważnym narzędziem edukacyjnym dla polskich szefowych i szefów kuchni ale także dla restauratorów i dla wszystkich którzy się interesują kulinariami.
Jana Szyttlera uznaje się za autora pierwszych systematycznych książek kucharskich na ziemiach polskich. Na rozwój jego umiejętności szczególny wpływ wywarł Paul Tremon, pod którego okiem pracował jak kucharz na dworze króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Upodobania kulinarne władcy zapoczątkowały modę na wyrafinowaną, a zarazem zdrową kuchnię, łączącą tradycje kulinarne kuchni francuskiej i kuchni polskiej. Książki kucharskie Szyttlera wywarły wielki wpływ na kształtowanie szlacheckich i mieszczańskich gustów kulinarnych w XIX wieku.
Przeczytaj także: https://raportrestauratora.pl/ludzie/historia-od-kuchni-czy-restauracje-maja-szanse-zarobic-na-polskiej-historii-kulinarnej/