TOP 10 szefów kuchni z Polski w rankingu The Best Chef Awards
W dniach 1-2 października 2025 r. w Mediolanie odbyło się The Best Chef Awards. Podczas wydarzenia nagrodzono rekordową liczbę szefów kuchni z całego świata. Aż 783 osoby zdobyły prestiżowe noże. W poprzedniej edycji wyróżniono 4 szefów z naszego kraju, natomiast w tym roku na liście znalazło się 10 nazwisk. Tegoroczna edycja The Best Chef Awards była hołdem dla kreatywności, odwagi i nieustannej pasji tworzenia, ma też zachęcać do globalnego dialogu o przyszłości gastronomii.

Kto znalazł się w gronie 10 polskich szefów kuchni?
W dniach 1-2 października w Mediolanie odbyło się wielkie święto sztuki kulinarnej: The Best Chef Awards. Podczas wydarzenia nagrodzono rekordową liczbę szefów kuchni z całego świata. Aż 783 osoby zdobyły prestiżowe noże. W poprzedniej edycji wyróżniono 4 szefów z naszego kraju, natomiast w tym roku lista zawiera 10 nazwisk. Na dodatek dwóch szefów kuchnia otrzymało dwa noże, są to Antonio Arceri i Przemysław Klima. Oto, kto znalazł się na liście:
- Przemysław Klima (Bottiglieria 1881, Kraków – Two Knives),
- Antonio Arcieri (Arco by Paco Pérez, Gdańsk -Two Knives),
- Beata Śniechowska (Baba, Wrocław – One Knife),
- Bartosz Szymczak (Rozbrat 20, Warszawa – One Knife),
- Przemek Sieradzki (Giewont, Kościelisko – One Knife),
- Witek Iwański (Hub Praga, Warszawa – One Knife),
- Michał Kuter (A Nóż Widelec, Poznań – One Knife),
- Marcin Jasiura (Noriko Sushi, Wrocław – One Knife),
- Artur Skotarczyk (Muga, Poznań – One Knife),
- Andrea Camastra (NUTA, Warszawa – One Knife).
To już ósma edycja prestiżowego konkursu
The Best Chef Awards, zapoczątkowane w 2017 roku, to globalne wydarzenie, które celebruje talent, pasję i wizjonerstwo szefów kuchni. Edycja 2025 odbyła się we Włoszech – kolebce rzemiosła kulinarnego i designu. Natomiast ubiegłoroczna edycja wydarzenia odbyła się w Dubaju i wzięło w niej udział 522 szefów kuchni z 62 krajów, w tym roku nagrodzonych zostało aż 783 szefów z 69 krajów.

The Best Chef Awards – ile noży można otrzymać
W przeciwieństwie do innych rankingów, ten koncentruje się na człowieku, indywidualności, osobowości stojącej za daniami. Nie jest to wyróżnienie przyznawana za smak serwowanych dań, ale za kreatywność, wpływ na kulturę gastronomiczną oraz odwagę w tworzeniu nowych ścieżek. W ubiegłym roku wprowadzony został nowy system ocen, który podkreśla różnorodność, nagradzając szerokie spektrum talentów – od młodych wizjonerów po ikony światowej kuchni. System punktacji:
- One Knife (Excellent) – dla szefów, którzy zdobyli co najmniej 20% punktów.
- Two Knives (World Class) – powyżej 40% punktów.
- Three Knives (The Best) – powyżej 80% punktów.
To także Cię zainteresuje: wywiad z Antonio Arceri, który zdobył 2 noże w rankingu The Best Chef Awards.





