Lalou Wine Concept przeobraziło się w regularnie działający wine bar. Dotychczas miejsce funkcjonowało na terenie Browarów Warszawskich jako specjalistyczny sklep z winami. Założycielem konceptu inspirowanego kopenhaskim Geranium jest Norbert Dudziński, jeden z najbardziej doświadczonych sommelierów w Polsce.

– Geranium było inspiracją dla nas w kilku przestrzeniach – design, czyli skandynawski minimalizm, drewno, funkcjonalność, ale też przywiązanie do szczegółu, wyczerpująca selekcja win, serwis, który jest profesjonalny, jednak dba o to, żeby goście czuli się komfortowo, w pewien sposób skraca dystans, jednak nie pokazuje zbyt dużego rozluźnienia. To coś, czego z polskiego rynku nie znałem i czego warto doświadczyć. Teraz design w Lalou ewoluował w stronę mid-century – funkcjonalność i serwis umieściłbym gdzieś między Kopenhagą, Paryżem a Tokyo.– mówi
Norbert Dudziński.

Równolegle do zmian wizualnych, poszerza się oferta gastronomiczna wine baru. Oprócz najszerszej selekcji win w Polsce, w karcie znajdzie się również ok. 25-30 win na kieliszki, które będą nieustannie rotować. Kolekcję win uzupełnią zimne przekąski, takie jak rilletes z kaczki, marynowana skorzonera, czy cykoria z pomarańczą. A ponieważ w Lalou wszystko opiera się na jakości, dlatego ten wine bar pracuje na ziarnach single origin, wypalonych w kooperacji z Hub Runway. W Lalou będzie można również skorzystać z karty wód mineralnych w ofercie znajdują się m.in. norweski Voss, portugalska Healsi, czy francuski Chateldon.

Lalou powstało z pasji do win, a selekcja w pierwszym miesiącu działania obejmuje ponad 900 etykiet od topowych producentów. To unikatowa propozycja nie tylko na skalę Polski, ale również Europy i świata. O jej jakość i stały rozwój dba codziennie zespół trzech doświadczonych sommelierów: Jakub Filipek, Damian Zakrzewski oraz założyciel Lalou Norbert Dudziński, który przez 3 lata pracował w trzygwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze.

Autor