Lato w pełni a my wciąż zastanawiamy się nad możliwością otwarcia ogródka letniego w naszym lokalu? Sprawdźmy, czy taka inwestycja jest opłacalna. Jakie formalności przed nami? O czym należy pamiętać, rozważając inwestycję w dodatkową przestrzeń dla gości.

Ogródek letni 2025: Ile kosztuje otwarcie i utrzymanie w restauracji lub kawiarni?

Założenie ogródka letniego w kawiarni lub restauracji stanowi jeden z najlepszych sposobów na zwiększenie potencjału sprzedażowego firmy. W trakcie sezonu letniego ogródek letni to sytuacja „win-win” zarówno dla klienta, jak i przedsiębiorcy. Pozostaje jednak pytanie – ile to kosztuje?

Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim koszty związane z:

  • formalnościami związanymi z otwarciem dodatkowej przestrzeni;
  • wyposażeniem i dekoracjami ogródka letniego;
  • wynajęciem przestrzeni, jeśli nie jesteśmy właścicielami terenu;
  • ubezpieczeniem;
  • kosztami utrzymania ogródka i mediami.

Sprawdźmy, czy taka inwestycja będzie opłacalna dla naszego biznesu. Kiedy warto zająć się planowaniem oraz uzyskaniem pozwolenia na takie przedsięwzięcie?

Czytaj również: Ruchanki z pomuchlem proponuje na śniadanie Lokal na Rybę

Koszty ogródka gastronomicznego w 2025 – szczegółowy przegląd wydatków

Przejdźmy przez poszczególne koszty i sprawdźmy, ile tak naprawdę musimy zainwestować w ogródek letni, by był on w pełni wyposażony, a przy okazji atrakcyjny dla klientów. Do kwestii formalnych – kosztów i etapów zalegalizowania dodatkowej przestrzeni przejdziemy za chwilę. Na początek wyposażenie i dekoracje ogródka letniego. Całkowity koszt uzależniony jest oczywiście od rodzaju wybranych mebli i oczywiście powierzchni samego ogródka.

W zależności od miasta i lokalizacji naszego lokalu opłata za wynajem to od 10 do nawet 45 złotych za m2. A zatem koszty wyposażenia – mebli, oświetlenia, potencjalnych ogrzewaczy i innych akcesoriów typu poduszki wahać może się od 10 do 30 tysięcy złotych. Pamiętajmy jednak, że inwestycja w wyposażenie ogródka nie jest jednorazowa – tych samych elementów używać będziemy podczas kolejnych sezonów letnich.

Na uwagę zasługuje jeszcze utrzymanie ogródka. Sprzątanie, konserwacja, a także opłaty za energię elektryczną i inne media, które nie powinny przekroczyć kwoty 1,000 złotych miesięcznie.

Planujesz ogródek letni? Sprawdź, jakie opłaty czekają Cię w 2025 roku!

Założenie ogródka letniego w lokalu gastronomicznym wiąże się z koniecznością dopilnowania kilku istotnych formalności. Przede wszystkim chodzi tu o uzyskanie zezwolenia w urzędzie miasta bądź starostwie powiatowym. Wniosek dotyczy zgody na zajęcie pasa drogowego, w którym musimy podać wszystkie istotne dane planowanego ogródka. Jaki jest koszt wydania pozwolenia? Nie więcej niż 10 złotych za metr kwadratowy dziennie. Pamiętajmy, że to cena maksymalna. Z reguły opłata nie wyniesie więcej niż 1 do 3 złote za metr kwadratowy każdego dnia.

O czym jeszcze musimy pamiętać? O koncesji na sprzedaż alkoholu, jeśli lokal ma plan rozszerzenia oferty gastronomicznej, a także o poinformowaniu Sanepidu o planach otwarcia ogródka. W przypadku szczególnie istotnych obszarów miast inwestycja w ogródek letni może wiązać się z koniecznością uzyskania dodatkowych zgód. Przykładem może być zgoda konserwatora zabytków, jeśli nasza przestrzeń na świeżym powietrzu znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie zabytku.

Inwestycja w ogródek letni: analiza kosztów i potencjalnych zysków w 2025

Czy podjęcie decyzji o otwarciu ogródka letniego przy restauracji zawsze jest uzasadnioną decyzją? Przed podjęciem jakichkolwiek ruchów warto dokładnie przeanalizować potencjalne koszty, ryzyka, a także wyestymować zyski, które przyniesie nam stworzenie dodatkowej przestrzeni dla gości. O kosztach już nieco powiedzieliśmy. Koszt zajęcia pasa ruchu, potencjalny wynajem powierzchni, inwestycja w meble i akcesoria, a także inne koszty stałe. Czy zyski są w stanie pokryć wszystkie wydatki?

Tutaj warto dokładnie przeanalizować przychód i zysk za każdy stolik w trakcie standardowego dnia pracy. Warto wziąć pod uwagę dotychczasowe obłożenie, ale także preferencje klientów, którzy w sezonie letnim wolą spędzać czas na świeżym powietrzu. Co więcej – w atrakcyjnych lokalizacjach sam w sobie ogródek może być nie lada gratką dla mieszkańców i turystów. Jeśli widzimy, że nasza restauracja lub kawiarnia nie narzeka na brak klientów, to inwestycja w dodatkową przestrzeń na zewnątrz zapewni jeszcze większy potencjał sprzedażowy, który przyczyni się do sukcesu w sezonie letnim.

Inwestycja w ogródek letni w 2025 roku może przynieść potencjalne zyski, ale wymaga analizy kosztów i potencjalnych przychodów. Koszty obejmują przede wszystkim materiały budowlane, meble, oświetlenie, ewentualne zadaszenie, a także koszty robocizny. Zyski mogą pochodzić z wynajmu ogródka, organizacji wydarzeń, sprzedaży posiłków i napojów, a także zwiększonego ruchu w lokalu.

Fot. Obraz Markus Distelrath z Pixabay

Autor