Hala Koszyki organizuje konkurs dla konsumentów, którym bliskie jest kulinarne dziedzictwo Warszawy. Pasjonaci gotowania będą mieli okazję zaprezentować autorskie dania inspirowane tradycyjnymi przepisami. Zwycięskie propozycje znajdą się w jesiennym menu Nowa Karta Warszawy obok reinterpretacji warszawskich smaków przygotowanych przez szefów Koszykowych restauracji. Gospodarzem projektu został Mateusz Gessler, który prowadzi w Koszykach restauracje Warszawski Sen i Ćma. Konkurs na warszawskie danie we współczesnej odsłonie to pierwszy etap projektu pod nazwą Nowa Karta Warszawy.

Nowa Karta Warszawy

Hala Koszyki, obecna na mapie stolicy od ponad stu lat, sięga do korzeni dawnej Warszawy. Szefowie kuchni pierwszego polskiego food hallu podjęli się przygotowania nowego menu inspirowanego klasycznymi przepisami kuchni warszawskiej. Do współtworzenia go, w konkursie ogłoszonym na stronie i na profilach społecznościowych Koszyków, zaproszeni zostali również mieszkańcy stolicy, kochający gotowanie, którzy chcą pokazać światu, jak według nich smakuje dzisiaj ich miasto. Rozpoczęte właśnie kulinarne wyzwanie zachęca do twórczej reinterpretacji przepisów, które gościły kiedyś na rodzinnych stołach i w zeszytach z przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. 

Konkurs na warszawskie danie we współczesnej odsłonie to pierwszy etap projektu pod nazwą Nowa Karta Warszawy, znacznie wykraczający poza nową kartę menu. To swoisty manifest tożsamości Hali Koszyki, który ma przypomnieć o wieloletniej i bogatej historii warszawskiej kuchni, przybliżyć ją młodszym pokoleniom, rozmiłowanym w nowych trendach kulinarnych, a jednocześnie wpisać ją w dzisiejszą różnorodność, otwartość na kuchnie świata i wielokulturowość Koszykowych konceptów gastronomicznych.

O smakach dawnej Warszawy w nowoczesnym wydaniu opowiemy talentem szefów kuchni z Koszykowych restauracji, którzy wezmą na warsztat dawne przepisy, nadając im zaskakujący, nieoczywisty twist. Włączamy do tej opowieści również warszawianki i warszawiaków, to z ich konkursowych propozycji wybierzemy najciekawsze wariacje na temat warszawskich przepisów. Jak klasyczne smaki zinterpretują Zetki, millenialsi, a jak inne pokolenia? Czy kultową wuzetkę podkręcą wszechobecną dzisiaj pistacją, a w warszawskich flaczkach mięso zastąpią boczniakami? A jak podejdą do tego tematu szefowie kuchni? Czy śledź po warszawsku może być inspiracją dla sushi mastera? Przed nami fantastyczna kulinarna przygoda, dzięki której nasi Goście będą mieć okazję współtworzyć nie tylko unikalną atmosferę Hali Koszyki, ale również jej ofertę. Mamy nadzieję, że nasza Nowa Karta Warszawy, która powstanie jako efekt kreatywnej pracy nad przepisami, da mieszkańcom oraz turystom wiele pretekstów do odwiedzania Koszyków – mówi Piotr Krowicki, Senior Marketing Manager,
Globalworth Poland.

[adinserter block=”1″]


Nowa Karta Warszawy -uczta także dla ducha

Koszyki zapowiadają sezon pełen inspiracji – nie tylko kulinarnych. Pod szyldem Nowa Karta Warszawy zostanie zrealizowanych szereg wydarzeń rozrywkowych. Przez całe lato Hala będzie zachęcać do odwiedzin dźwiękami rozmaitych projektów muzycznych.



Autor