Poznaj Inspirownik – cykliczny przewodnik dla gastronomii
Gastronomia nie stoi w miejscu – zmienia się razem z porami roku, gustami gości i wyzwaniami, jakie niesie codzienność. Dlatego Akademia Bidfood otwiera nowy projekt o nazwie Inspirownik. Jest to cykliczny przewodnik dla profesjonalistów z branży HoReCa, pełen świeżych pomysłów, praktycznych wskazówek i najgorętszych trendów kulinarnych.
Pierwsze wydanie Inspirownika
Pierwsze wydanie cyklu Inspirowników otwiera hasło, które stanowi fundament nowoczesnej kuchni – sezonowość. To właśnie wokół niej powstaje menu, tworzone są wyjątkowe doświadczenia dla gości, a także budowana jest przewaga konkurencyjna. Sezonowość zaś kręci się wokół jesiennych płodów rolnych i aromatów. Zdaniem ekspertów Akademii Bidood jesień jest porą roku, w której sezonowość zyskuje pełnię swojego znaczenia. Co więcej, przygotowali oni 6 argumentów, które
pokazują, jak ogromny potencjał kryje w sobie jesień, oraz praktyczne inspiracje, dzięki którym można wzmocnić solidnie swoją przewagę konkurencyjną.
– Sezonowość to nie tylko zmieniające się produkty, ale też rytm całej branży HoReCa – od kształtowania menu, przez kontrolę kosztów, po budowanie atrakcyjnej oferty dla gości. Dzięki umiejętnemu sięganiu po to, co w danym czasie najlepsze, kuchnia zyskuje świeżość, autentyczność i przewagę konkurencyjną. Pokażemy, jak wykorzystywać potencjał sezonowości w praktyce – zarówno poprzez rekomendacje produktowe, receptury naszych ekspertów, jak i gotowe rozwiązania dla restauracji, hoteli czy barów. A ponieważ jesień za rogiem – podpowiemy, jak wydobyć z tej przytulnej pory roku wszystko, co najlepsze. To czas, gdy kuchnia staje się bardziej aromatyczna, menu bogatsze, a goście – spragnieni rozgrzewających smaków – mówi Paweł Fajfrowski, Executive Chef i i trener kulinarny Akademii Bidfood.
Kto jest autorem Inspirownika
Za przepisami do Inspirownika stoi Paweł Fajfrowski – Executive Chef i i trener kulinarny Akademii Bidfood, od lat dzielący się swoją pasją i wiedzą z gastronomami. Dzięki niemu publikacja ta jest nie tylko kolejną branżową lekturą, ale realnym narzędziem, które wspiera kucharzy, restauratorów i managerów w codziennej pracy. Temu również służy Akademia Bidfood. Już od ponad 15 lat jest miejscem, gdzie wiedza ekspertów spotyka się z praktyką. Bezpłatne szkolenia, warsztaty i spotkania w profesjonalnych studiach kulinarnych w całej Polsce inspirują i napędzają rozwój gastronomii.

Jak często będzie ukazywał się Inspirownik
Inspirownik to naturalne dopełnienie misji Akademii Bidfood – jest lekki w formie, ale bogaty w treść. Podpowiada, jak wyprzedzać oczekiwania gości i przekuwać inspiracje w zysk. Projekt ten jest impulsem do działania i źródłem świeżych pomysłów na każdy sezon! W konsekwencji będzie ukazywał się cyklicznie – raz na kwartał. Dzięki temu eksperci Akademii Bidfood będą mogli regularnie dzielić się najważniejszymi branżowymi trendami oraz porcją świeżych pomysłów,
wskazówek i receptur. Pierwszy Inspirownik możesz pobrać pod linkiem.

Zainteresował Cię ten artykuł, przeczytaj też o przygotowaniach Kamila Tłuczka do selekcji krajowej Bocuse d’Or.





