RestaurantWeek zaprasza na popisowe nowości w topowych restauracjach w całej Polsce. Śląski ramen, podlaskie bulgogi, a może stek z jelenia w sosie jagodowym? Foodies ruszyli w smakowitą podróż po kraju. Z pewnością odkrywają dania, które łączą tradycję z odrobiną szaleństwa. Sprawdź, jakie miejsca polecają podczas RestaurantWeek.

RestaurantWeek wyznacza kulinarny szlak, a co polecają foodies ?

W świecie RestaurantWeek® to Foodies wyznaczają kulinarny szlak – od debiutów sezonu po sprawdzone adresy. Ich rekomendacje tworzą przewodnik po smakach. Te naprawdę wyróżniają się na restauracyjnej mapie Polski. Dlatego zainspiruj się wyborami #FromFoodiesForFoodies!

Foodies polecają smakowite miejsca na Podlasiu i Mazowszu podczas RestaurantWeek

Pierwsza rekomendacja to Pawilon Towarzyski w Białymstoku przy ul. Akademickiej 30. To miejsce, w którym koreańskie bulgogi spotykają się na jednym talerzu z podlaską białą kiełbasą. Smaki trochę się przekomarzają, trochę tańczą. Następna w Lublinie. To restauracja Bona. Warto tu spróbować polędwicy wieprzowej na kremie z selera i pietruszki z karmelizowanym jabłkiem i pieczonymi boczniakami. Niewątpliwie te lokalne przysmaki występują w zupełnie nowej, odważnej odsłonie.

Restauracja Dzień i noc Fot. RestaurantWeek®

Foodies polecają dobre smaki w Krakowie i Warszawie

Masz ochotę na sezonowe pyszności? Krakowska Kultova kusi filetem z kaczki podanym z terriną jabłkową, czerwoną kapustą w porto z karmelizowanymi orzechami. Ciekawie smakuje też tatar wołowy z chrustem ziemniaczanym i podwędzanym żółtkiem. Natomiast jeśli masz ochotę odkrywać nowe miejsca, zajrzyj do La Forchetty na nowo. Foodies chwalą tam dorsza w wyjątkowej, jesiennej kompozycji z orzo risotto, dyniowym puree, curry i musem z fety. Następnie w Poznaniu, w restauracji NIFTY, kurczak supreme z purée z kukurydzy, chorizo i arancini z dżemem chili przypomina, że czasem warto łączyć klasykę z lekką nutą szaleństwa.

Warszawa to mieszanka klasyki i światowych inspiracji. W Restauracji Królewskiej stek z jelenia w stylu lyonnais z sosem jagodowym robi wrażenie na każdym. Jeśli zajrzysz na Pragę, odwiedź koniecznie Centrum Praskie Koneser. Bez wątpienia jest to miejscae z niepowtarzalną historią i atmosferą, mieszczącego się na terenie XIX-wiecznej fabryki wódki. Zabytkowe budynki odzyskały blask, tworząc nowy punkt na kulinarnej mapie stolicy. To właśnie tu tętni gastronomiczna energia w  Bombaj Masala. To miejsce serwuje prawdziwe indyjskie smaki, w tym krewetki w sosie z południa Indii z warzywami albo ser paneer z ziemniakami w sosie szpinakowym. Z kolei Spółdzielnia kusi glazurowanymi polikami wołowymi i pieczonym boczniakiem w demi-glace. Na koniec L’Osteria zaskakuje makaronowym tricolore i vitello tonnato.

Foodies polecają smaczne miejsca na Śląsku, Mazurach

Na Śląsku, w Rōnin Izakaya, ramen z długo gotowanym bulionem gyukotsu, szarpaną wołowiną sous vide, marynowanym jajkiem i białą kapustą udowadnia, że comfort food może być wyrafinowany. Foodies polecają też Magentę w Bielsku-Białej, gdzie sezonowość gra główną rolę. Roladka cielęca z dynią i parmezanem, truflowe puree, sos z czarnej porzeczki i kalafior romanesco tworzą danie, które zachwyca smakiem jesieni. Z kolei w Trójmieście, w restauracji Fisherman, molwa atlantycka z prażonym rzepakiem, babką ziemniaczaną i marynowaną rzodkwią przypomina, że nad morzem wszystko smakuje lepiej.

Z kolei w olsztyńskim w Loft 2.0, policzki wołowe po bawarsku z kuskusem perłowym i rydzami oraz steki z selera z włoską salsą verde spotykają się w jednym menu. Następnie w Mikołajkach w restauracji Nóż w Wodzie warto spróbować mini burgera z sarny z ketchupem grzybowym i domowymi frytkami. Na koniec w łódzkiej Bagateli zachwyca french racks z daniela podany z zapiekanką ziemniaczaną z parmezanem/. Całości tego niezwykłego doświadczenia kulinarnego dopełnia zielony biszkopt matcha z kremem pina colada i konfiturą jeżynowo-miętową.

Danie Weranda cafe Fot. RestaurantWeek®

Foodies zapraszają do Rzeszowa, Szczecina i Wrocławia

Nie zapominajmy o Rzeszowie! Godny uwagi są w Sushija pieczone mule z kawiorem tobiko i kremowym serem w sosie chili. Następnie w szczecińskiej Bellevue Foodies polecają doradę z ratatouille, pistou z natki pietruszki i słonecznika. Na koniec Wrocław. Właśnie w tym mieście Foodies polecają zajrzeć do trzech restauracji. Po pierwsze Peruwiana – a tam 24-godzinny boczek teriyaki na demi-glace z chimichurri oraz owoce morza w sosie winno-chimichurri. Następny przystanek to Hint Food & Drinks w hotelu Puro. Czekają tu duszone policzki wieprzowe z puree z pietruszki i szpinakiem, a także krem z dyni piżmowej z rozmarynem, palonym masłem, orzeszkami pinii, suszonymi pomidorami i chipsami z szałwii. Na koniec Koko Bistro i ich przepyszne jesienne medaliony wieprzowe w sosie pieprzowym na aksamitnym puree z dyni. Pycha!

Przeczytaj wywiad z Kamilem Tłuczkiem.

Autor

  • Magdalena Figurna

    Magdalena Figurna,  Redaktor Naczelna i Key Account Menedżerka portalu Raport Restauratora. Z rynkiem HoReCa związana jest od kilkunastu lat.