Najlepsi studenci Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere
III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere dobiegła końca, wśród najlepszych studentów znaleźli się Oskar Wolny, Julia Janik, Jakub Jacolik, Mateusz Rutkowski, Wiktor Budaj i Joanna Kaniecka.
Najlepsi studenci III edycji
Wyróżnienia przyznano na podstawie punktów zdobytych przez studentów w trakcie 15 warsztatów. Trzy pierwsze wyróżnienia i nagrody w postaci specjalistycznych kursów cukierniczych w Warsaw Academy of Pastry Arts trafiły do Oskara Wolnego
(IV Wyróżnienie) reprezentanta Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu, Julii Janik (III Wyróżnienie)
z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, Jakuba Jacolika (II Wyróżnienie) z Zespołu Szkół im. J. K. Kluka w Wojewodzinie. Wyróżnienie i nagrodę w postaci wyjazdu kulinarnego wraz z warsztatami kulinarnymi do LanSdberg am Lech koło Monachium ufundowaną przez Mecenasa Akademii firmę Rational AG zdobył Mateusz Rutkowski (I Wyróżnienie)
z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.
Nagrodą, która wzbudziła szczególne emocje, była ta przyznana Najlepszemu Cukiernikowi rocznika Akademii. Zwycięzcą w tej kategorii został Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, który otrzymał pięciodniowy intensywny kurs cukierniczy w Akademii Czekolady Callebaut Polska.
Główna nagroda Akademii ufundowana przez jej organizatora markę Belvedere Gourmet Group, i tytuł Najzdolniejszego Studenta, trafiła do Joanny Kanieckiej z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Zwyciężczyni odbędzie 11-dniową podróż kulinarną połączoną ze stażem w jednej z najbardziej renomowanych restauracji na świecie – Jordnaer w Kopenhadze, gdzie będzie doskonalić swoje umiejętności kulinarne pod okiem szefa kuchni Erica Vildgaarda, zdobywcy trzech gwiazdek Michelin. W ramach wyjazdu zwyciężczyni Akademii pozna nie tylko tajniki kuchni w Jordnaer, ale także w innych czołowych restauracjach Kopenhagi.

Co czeka studentów nadchodzącej edycji
W nadchodzącej, czwartej edycji czekają na studentów Akademii nowe inicjatywy. Wśród nowości znalazły się wyjątkowe warsztaty z szefem kuchni Robertem Mazurem, byłym współpracownikiem Gordona Ramsaya, który poprowadzi całodniowy warsztat kulinarny w nadchodzącym roku akademickim. Ponadto, Akademia zyskała nowych trenerów kulinarnych oraz ekspertów. Wkrótce ukaże się też książka kulinarna, zawierająca przepisy najlepszych studentów i mentorów Akademii.
AKADEMIA MISTRZÓW BY BELVEDERE Autorski projekt edukacyjny Belvedere Gourmet Group. Misją Akademii jest aktywne wsparcie młodych talentów w rozwoju oraz pogłębianie pasji do kreowania smaków poprzez zetknięcie z doświadczeniem sztuki kulinarnej na najwyższym możliwym poziomie przekazywanym przez wybitnych trenerów i ekspertów: kucharzy, cukierników oraz gości specjalnych Akademii. Co istotne, koncept Akademii jest formułą otwartą. Zakłada nie tylko rozwój jej studentów, ale również jej samej jako miejsca łaknącego nowych pomysłów, czy koncepcji.




