III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere dobiegła końca, wśród najlepszych studentów znaleźli się Oskar Wolny, Julia Janik, Jakub Jacolik, Mateusz Rutkowski, Wiktor Budaj i Joanna Kaniecka.

Najlepsi studenci III edycji

Wyróżnienia przyznano na podstawie punktów zdobytych przez studentów w trakcie 15 warsztatów. Trzy pierwsze wyróżnienia i nagrody w postaci specjalistycznych kursów cukierniczych w Warsaw Academy of Pastry Arts trafiły do Oskara Wolnego
(IV Wyróżnienie) reprezentanta Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu, Julii Janik (III Wyróżnienie)
z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, Jakuba Jacolika (II Wyróżnienie) z Zespołu Szkół im. J. K. Kluka w Wojewodzinie. Wyróżnienie i nagrodę w postaci wyjazdu kulinarnego wraz z warsztatami kulinarnymi do LanSdberg am Lech koło Monachium ufundowaną przez Mecenasa Akademii firmę Rational AG zdobył Mateusz Rutkowski (I Wyróżnienie)
z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.

Nagrodą, która wzbudziła szczególne emocje, była ta przyznana Najlepszemu Cukiernikowi rocznika Akademii. Zwycięzcą w tej kategorii został Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, który otrzymał pięciodniowy intensywny kurs cukierniczy w Akademii Czekolady Callebaut Polska.

Główna nagroda Akademii ufundowana przez jej organizatora markę Belvedere Gourmet Group, i tytuł Najzdolniejszego Studenta, trafiła do Joanny Kanieckiej z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Zwyciężczyni odbędzie 11-dniową podróż kulinarną połączoną ze stażem w jednej z najbardziej renomowanych restauracji na świecie – Jordnaer w Kopenhadze, gdzie będzie doskonalić swoje umiejętności kulinarne pod okiem szefa kuchni Erica Vildgaarda, zdobywcy trzech gwiazdek Michelin. W ramach wyjazdu zwyciężczyni Akademii pozna nie tylko tajniki kuchni w Jordnaer, ale także w innych czołowych restauracjach Kopenhagi.

Fot. Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere

Co czeka studentów nadchodzącej edycji

W nadchodzącej, czwartej edycji czekają na studentów Akademii nowe inicjatywy. Wśród nowości znalazły się wyjątkowe warsztaty z szefem kuchni Robertem Mazurem, byłym współpracownikiem Gordona Ramsaya, który poprowadzi całodniowy warsztat kulinarny w nadchodzącym roku akademickim. Ponadto, Akademia zyskała nowych trenerów kulinarnych oraz ekspertów. Wkrótce ukaże się też książka kulinarna, zawierająca przepisy najlepszych studentów i mentorów Akademii.

Autor