Dołącz do konkursu Czas na rybę
Już po raz ósmy, w październiku odbędzie się ogólnopolski konkurs kulinarny Czas na rybę! O tytuł najlepszej potrawy z karpia opolskiego rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych oraz profesjonalni kucharze z całego kraju. Właśnie ruszyła rekrutacja do konkursu.
Za organizację wydarzenia odpowiada Grupa Rybacka „Opolszczyzna” wspólnie z szefem kuchni Kamilem Klekowskim. Zgłoszenia przyjmowane są do 12 września br.W tegorocznej edycji konkursu karp jest jedynym obowiązkowym składnikiem w konkursowych potrawach. Organizatorzy liczą na pełną kreatywności odsłonę karpia – zarówno w klasycznych, jak i nowoczesnych interpretacjach. W kategorii dla profesjonalistów do zdobycia jest nagroda główna o wartości 10 000 zł, dodatkowo laureaci zostaną zaproszeni przez firmę UNOX na zwiedzanie jej fabryki pieców we Włoszech. Z kolei uczniowie szkół gastronomicznych powalczą o nagrody o łącznej wartości do 2 500 zł oraz cenny staż pod okiem szefa kuchni należącego do prestiżowego stowarzyszenia Euro-Toques Polska.
Rejestracja odbywa się za pomocą formularza, który dostępny jest na stronie konkursu. W zgłoszeniu muszą znaleźć się następujące elementy: 3 zdjęcia potrawy, receptura oraz proces technologiczny przygotowania dania. Jury wybierze po 6 drużyn w każdej kategorii (uczniowie i profesjonaliści). . Konkurs został dofinansowany z Programu Unijnego Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027 w ramach projektu „Smaczna przemiana karpia”!
