Shokupan – chleb mleczny rodem z Japonii
Po sukcesie sushi i ramenu nadchodzi kolejny kulinarny przebój z Kraju Kwitnącej Wiśni – mleczny chleb shokupan. Ten lekki, puszysty i wyjątkowo stylowy chleb podbija światowe kuchnie – od punktów street foodoych po kuchnie fine diningowe.
Shokupan – co kryje się za tą nazwą
Shokupan to tradycyjny japoński chleb mleczny. Znany jest z wyjątkowej miękkości, puszystości i lekko słodkiego smaku. Jest to rodzaj białego chleba popularnego w Japonii. Najczęściej spożywa się go w formie tostów i kanapek. Świetnie komponuje się zarówno z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi.

Shokupan – luksusowy chleb
Cena chleba shokupan znacznie wybiega poza standardowe ceny pieczywa. Jaki jest tego powód? Odpowiedź tkwi w składnikach i technice . Podczas gdy tradycyjny zachodni bochenek chleba może być przygotowany tylko z mąki, wody, drożdży i soli, japoński chleb zawiera mleko, masło, cukier, a czasem nawet śmietanę lub mleko skondensowane.
Inspiracje z Shokupan w roli głównej
Warto zerknąć do e-booka shokupan – więcej niż chleb, więcej niż trend, który jest nie tylko kompendium wiedzy o tym niezwykłym pieczywie, ale zawiera też aż 16 gotowych przepisów, które pokazują jego kulinarne oblicza – od tostów śniadaniowych, przez wytrawne kanapki typu sando, aż po kreatywne desery i street foodowe propozycje jak kare pan.
– Shokupan to chleb, który nie gra roli drugoplanowej. W dobrym menu zasługuje na pierwszoplanowe wystąpienie – zachwyca strukturą, smakiem i wszechstronnością. To propozycja, która łączy rzemiosło z nowoczesnym podejściem do gastronomii – mówi Grzegorz Dawidziuk, szef Akademii Orientu w Bidfood.





