Restaurant Week jesień 2025: Ceny, daty i lista restauracji w 10 miastach
Ruszyła jesienna edycja Restaurant Week 2025. Tym razem ten festiwal kulinarny odbywa się pod hasłem #FromFoodiesForFoodies. Sprawdzamy terminy, koszty oraz prezentujemy listę restauracji z największych miast w Polsce, które biorą udział w festiwalu.
Jesienna edycja Restaurant Week 2025 – termin
Jesienna edycja ogólnopolskiego Festiwalu RestaurantWeek® wystartowała 7 października 2025 roku. Natomiast kulinarne święto smaku zakończy się 19 listopada 2025 roku.
Restaurant Week to festiwal kulinarny w Polsce, który tym razem odbywa się pod hasłem „From Foodies For Foodies”. W najnowszej odsłonie to właśnie społeczność Foodies, czyli miłośnicy dobrego jedzenia, wyznacza kulinarne kierunki i poleca miejsca warte odkrycia.
– Jesienną edycję Festiwalu rozpoczynamy na uroczystej kolacji z Ambasadorami w Dock19 by Mateusz Gessler! To przestrzeń dla prawdziwych Foodies, którzy kochają wyśmienitą kuchnię, nowoczesne wnętrza i klimat, którego nie uświadczycie w innej restauracji – podkreślają organizatorzy festiwalu.
Ponad 400 restauracji bierze udział w Restaurant Week
Festiwal Smaku ma na celu promocję lokalnych restauracji i gastronomii, poprzez oferowanie specjalnych menu festiwalowych. W ramach jesiennej edycji w festiwalu bierze udział ponad 400 restauracji zlokalizowanych w 13 największych miastach w Polsce. Są to m.in. Warszawa, Łódź, Kraków, Poznań, Trójmiasto, Szczecin, Białystok, Bydgoszcz oraz Wrocław.
Restaurant Week jest obecny także w Czechach oraz zadebiutował jesienią 2025 w Niemczech, startując w Berlinie i Monachium. Jeszcze więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Po Czechach zespół Restaurant Week przygotowuje się do premiery w Berlinie i Monachium.
Ile kosztuje udział w Restaurant Week?
Na gości Restaurant Week czeka trzydaniowe, autorskie menu z prezentem od partnera, które jest dostępne w specjalnej cenie. Mianowicie cena za menu wynosi 69,99 zł za osobę. W ramach tego kosztu uczestnik otrzymuje trzydaniową ucztę składającą się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Dodatkowo w ramach promocji część klientów może dostać koktajl gratis.
Co więcej, w ramach promocji towarzyskiej oferowana jest zniżka „Ósmy Gość -50%”. Należy pamiętać, że rezerwacja musi być dokonana dla minimum dwóch osób, a czas przeznaczony na wizytę w restauracji wynosi 90 minut.
Do każdej rezerwacji doliczana jest obowiązkowa opłata rezerwacyjna w wysokości 9,99 zł za osobę. Ponadto, w przypadku wybranych popularnych slotów godzinowych, może obowiązywać dodatkowa opłata Prime Time (PT).
Opłata Prime Time została wprowadzona, aby umożliwić organizatorom zwiększenie dostępności atrakcyjnych miejsc oraz dać gościom szerszy wybór dogodnych terminów rezerwacji. Rezerwacji można dokonać online na stronie RestaurantWeek.pl lub wygodnie korzystając z aplikacji RCLB.
Kod rabatowy na Restaurant Week – jak zdobyć?
Goście planujący udział w Festiwalu mogą skorzystać ze specjalnych kodów rabatowych. Żeby je uzyskać, najlepiej na bieżąco śledzić kanały w mediach społecznościowych lub newsletterze organizatora.
Przykładem takiego kodu jest rabat dla posiadaczy karty Visa. Mogą oni otrzymać dodatkowy rabat nawet do 40 zł od kwoty rezerwacji. Ta zniżka pozwala na jeszcze korzystniejsze cenowo doświadczanie wykwintnej kuchni z bliskimi.
Restaurant Week w największych miastach Polski
W jesiennej edycji Festiwalu Restaurant Week pojawiają się zarówno głośne debiuty sezonu, jak i lokale wyłonione i polecane głosami samych Foodies. Na dodatek w tej odsłonie przybyło 117 debiutantów, z czego najwięcej w Warszawie (24 restauracje) oraz we Wrocławiu (23 restauracje).
Poniżej prezentujemy restauracje w 10 największych miastach w Polsce, które biorą udział w festiwalu.
Restaurant Week Warszawa – Lista restauracji
Stolica zyskała największą liczbę nowych festiwalowych adresów, bo aż 24 debiuty podczas tej edycji. Goście mają okazję posmakować na przykład butter chicken w kremowym curry z pastą z nerkowców lub zjeść wegetariańskie pierożki momo z sosem z czarnej soczewicy
Zatem w Warszawie w wydarzeniu udział biorą łącznie aż 83 restauracje. A oto kompletna lista restauracji w stolicy, które uczestniczą w festiwalu:
- Ale Sztuka
- A Modo Mio
- Bałkańska Dusza Zwycięzców
- Barceloneta
- Bazar Klub
- Benvenuti Amici Ristorante e Pescheria
- Bistro Mon Nom Długa
- Bistro Mon Nom Fort Służew
- Bliski Wschód Vege Street Food&Cocktail Bar
- Bocca Norblin
- Bombaj Masala Browary Warszawskie
- Bombaj Masala Mokotów
- Bombaj Masala Praga Indian Tapas & Bar
- Brunch & Celebration
- Cucina Mia (Sheraton Grand Warsaw)
- Der Elefant
- DOCK19 by Mateusz Gessler
- DYM Restauracja (Elektrownia Powiśle)
- DZIEŃ I NOC Hala Mirowska
- El Patio Warsaw
- Floor No.2 (Presidential Hotel)
- Fort Bistro
- Głodomory Mokotów
- Gruby Josek Wisła
- Jeff’s Hala Koszyki
- Kalimera
- La Pose
- Le Cedre 61
- Le Cedre 84
- L’Osteria (Centrum Praskie Koneser)
- L’Osteria San Park Piaseczno
- Madloba
- Magari (PURO Hotel 4*)
- Mandala Sienna
- Mandala x Thai Gaang
- MEATing
- Metro bar & bistro
- Młody Grochów
- Mokolove
- Monticello Ristorante
- Na Cyplu
- Neapolis
- Olivos Restaurant & Bar (Browary Warszawskie)
- Osteria Fiore
- PAPAPITA
- Paradiso Warsaw
- Park Cafe Mokotów
- Pianka 3.0
- Plac Hallera
- Pod Gigantami
- Popolare Pizza e Pasta
- PragaTu
- Reforma Urban
- Restauracja Brindisi
- Restauracja Królewska
- Restauracja Torello
- Restauracja Wilanów
- RestoRaków
- Roger That Foods – BURGER RESTAURANT & BAR
- Rosalia Polish Sharing
- Ruben Grill&Deli
- Rusiko – tradycyjna kuchnia gruzińska
- Ruža Roza
- San Michele
- San Thai Original Thai Cuisine
- Savoré restaurant
- Seafood Station Restaurant & Oyster Bar
- SHUK mezze & bar
- Sour Deli
- Sour Warszawa
- Spółdzielnia (Centrum Praskie Koneser-Warszawa)
- Stacja Wawer food and wine
- Sushi Żelazna
- Sypka Mąka i Masło
- Taco Loco
- Trattoria Rucola Krucza
- U Kucharzy w Arsenale
- Willa Ogrodników
- W Ogrodzie
- Zachodni Brzeg
- Zachodni Brzeg Koszyki
- Zoli Pizzeria
Restaurant Week – Kraków ma ponad 50 restauracji w festiwalu
Natomiast w Krakowie udział bierze 51 festiwalowych restauracji, przy czym 11 z nich debiutuje w imprezie. W dawnej stolicy smakosze mogą skosztować m.in. długo duszonej wołowiny w czerwonym winie z boczkiem, cebulkami i marchewką, podanej z kremowym puree ziemniaczanym. Można tu także raczyć się esencjonalnym czerwonym barszczem na wędzonce, z delikatnymi kołdunami wołowo-wieprzowymi i słodko-dymnym spieczonym jabłkiem, okraszony świeżym koperkiem.
A oto pełna lista restauracji, które uczestniczą w Restaurant Week 2025 w Krakowie:
- 4 Seasons Restaurant
- Andromeda Alfa
- Art&Craft Atelier
- AWIW
- Bella Italia
- Bona Restaurant & Bar
- Boogie Bistro
- Ciao Bella
- Corleone
- Cyrano de Bergerac
- Daigo Sushi
- Dwie Rzeki
- Edo Sushi bar
- Fala
- Far East
- Garnish Food&Wine
- Grenier
- Gringos
- Halicka Eatery & Bar
- Hint Food&Drinks
- Jodełkowa
- Kawaleria
- Kultova
- Kuryer Restaurant
- La Forchetta na nowo
- Le Scandale
- Miyama sushi
- Molto
- Nomad Kijovska
- NOVUM restaurante
- Nowa Krakowska Spiżarnia
- Nowa Reforma
- Otto Pompieri
- Peperoncino Ristorante
- Pizzeria „Trzy Papryczki”
- Primo
- Puente
- Qrudo Food&Wine
- Quickstep (Hotel Swing)
- Scandale Royal
- SLAY SPACE
- SOBRE de la MESA Restaurant
- Trattoria Grande Piadina
- Trattoria Soprano
- TRIBE Table
- Tużurek
- Well Done BBQ
- Wola Verde
- Yamato Sushi Bolechowice
- Zaytouna
- Zoom (Hotel Hyatt Place)
Restaurant Week we Wrocławiu – ponad 20 restauracji debiutuje
We Wrocławiu w festiwalu udział bierze 49 miejsc, w tym takie lokale jak Piwnica Świdnicka czy Pod Papugami. Jest tu również ponad 20 lokali, które debiutują w wydarzeniu. Wśród kulinarnych propozycji znaleźć można odważne eksperymenty, jak łosoś wędzony dymem z jabłoni z sosem agrestowym. Można również skosztować burgera z ośmiornicą w czarnej bułce z atramentem kałamarnicy.
Poniżej znajdziesz listę restauracji we Wrocławiu, które uczestniczą w festiwalu:
- Ale Rzym
- Al Fiume
- Archon Restauracja i kawiarnia
- A&V Mamma Mia
- Beer Loft
- Bella Storia – pl. Grunwaldzki
- Bella Storia – pl. Wolności
- Bellucci (Hotel Grand City ****)
- Bernard bistro – wino
- Bistro Stu Mostów na Świdnickiej
- Bułka z Masłem Solny 2.0
- Champagne Bubbles & Food by Marcin Korczak
- Czary Mary
- Dwór Polski
- Emily Italian Stories
- Focus Hotel Wrocław
- Forum Kulinarne
- Four & More
- Frajda
- Fretti Sushi
- Galbi Korean BBQ 갈비
- Giro Krakowska 182
- Gustazo Tapas & Cocktail Bar
- HINT Food & Drinks (PURO Hotel Wrocław)
- Kameralna Jedzenie i Wino
- Karavan Bar
- KASTURI kuchnia indyjska
- Koko Bistro
- Loftowa 61
- Millet
- Mollinari Pizza Pasta Spritz
- Nomada Restaurant & Bar
- NORI sushi bar
- Nowela
- P2 Dinner&Bar
- Papa Bar
- Papi Chulo Cantina
- Peruwiana
- Pieno Pizza & Pasta
- Piwnica Świdnicka
- Pochlebna
- Pod Papugami Restaurant & Cocktail Bar
- Przystań Tu Bistro & Wine
- Restauracja & Browar Złoty Pies
- Rumbar: Pokoyhof
- Soczewka
- The Kapist Food-Bar-Terrace (Hotel Radisson Blu Wrocław *****)
- WołaWina
- Zucca Ristorante e Pizzeria (Renoma).
Restaurant Week w Łodzi w 29 restauracjach
Natomiast w Łodzi i okolicach kulinarni smakosze mogą wybierać spośród 29 lokali, w tym sześć restauracji debiutuje w wydarzeniu. Amatorzy doskonałego jedzenia mogą w menu znaleźć na przykład mus czekoladowy z pieprzem, podany z kurkami blanszowanymi w słonym sosie toffi oraz chrupkiem kukurydziano-rozmarynowym. Można tu także raczyć się marmurkiem z golonki wieprzowej, kurczaka i młodego pora, podany z pureé z palonego kalafiora, sosem jus na bazie koniaku, gzikiem i wędzonym ziemniakiem z pieca.
W Łodzi w Restaurant Week 2025 udział biorą:
- Al Dente – Pasta & Bąble Bar
- Angelo Ristorante
- Bagatela Restauracja (Hotel Kolumna Park***)
- Bohema
- Chill cafe & restaurant
- Ciao
- Cochise Burger&More
- Farina Bianco
- Gęsi Puch
- Heksagon 2.0
- KOKU Sushi (Piotrkowska)
- Locanda cucina e vino
- Manuarte
- Mia Sushi
- Miska Gastro Bowls (Puro Hotel)
- Przy Kominie
- Rajskie Manu
- Ramki Restauracja
- Rebernia Ribs & Craft Beer
- Restauracja pod Górką
- Resursa
- Rozłam
- Sartoria
- Sote – NoBo Hotel***
- Spółdzielnia
- Tabu Sushi And Modern Cuisine
- Taki Pan Pstrąg
- Tkalnia
- Tkalnia Smaku.
Restaurant Week – Poznań ma 10 debiutantów
W Poznaniu w festiwalu biorą udział łącznie 33 restauracje. Na dodatek, stolica Wielkopolski zyskała 10 nowych restauracji festiwalowych. Tutaj również czekają doskonałe doświadczenia kulinarne. Na przykład goście w poznańskich restauracjach mogą spróbować m.in. wołowego ossobuco z pieczoną marchewką i truflową polentą, domowego curry z kurczakiem na ryżu jaśminowym. Można tu również zjeść wolno pieczoną polędwicę wołową z kremem z topinamburu.
A oto kompletna lista restauracji w Poznaniu, które uczestniczą w Restaurant Week 2025:
- 19th Hole – Golf Bar
- Bankcook Stary Rynek
- BulwaR
- Butta La Pasta
- Cztery Pory Roku
- Dram: Cocktail Bar & Restaurant
- Dubrovnik
- Family Restaurant & Cafe
- Galeria Smaku
- Gusto
- Gusto Di Napoli Suchy Las
- Habeshawi Ethiopian Café & Restaurant
- Haveli Indian Restaurant
- Insieme
- ja_brzoza
- KLIMAT_wojciechklimas
- KYOKAI SUSHI BAR
- Lago Home Swarzędz
- La Planete Food & Wine
- Lavenda food&cake
- LUSI Cafe Bar & Restaurant
- Nadzieja
- NIFTY
- OAZA
- Panorama
- Pianta Pizza e Pasta
- Pod Papugami
- Taj India II
- Talerzyki
- Trattoria Francesca 2.0
- U Myśliwych
- Weranda Caffe
- YSSYCZ.
Restaurant Week – Gdańsk i Trójmiasto ma niemal 40 lokali w festiwalu
Również Gdańsk, Gdynia i Sopot mają dość liczną reprezentację lokali w festiwalu. Otóż w jesiennej edycji w Trójmieście uczestniczy 39 restauracji. Na dodatek w tej edycji aglomeracja zyskała 10 debiutantów. Na gości czekają doskonałe dania, w tym np. filet z łososia z sosem XO i puree ziemniaczanym. grillowany jarmuż, piklowana czerwona cebula. Można tu również spróbować greckie klopsiki z baraniny z serem graviera, sałatką z rukoli i czerwonej cebuli z dipem tzatziki.
Oto lista restauracji w Trójmieście, które uczestniczą w festiwalu:
- Bez Dwóch Dań
- BOTANIK food & more
- Brovarnia Gdańsk
- Butchery & Wine (Michelin rekomendacja)
- Cesky Port
- Ciao
- Con Dao Asian Restaurant
- Content Restaurant
- Cozzi Ristorante (Gdynia)
- Elephant Club (Gdańsk)
- Elephant Club nad Motławą
- enoki Gdynia vegan sushi bar
- Fellini (Gdańsk)
- Fisherman (Sopot) (Michelin rekomendacja)
- Gvara (Gdańsk)
- Hola Tapas (Gdańsk)
- JUNGLA Cocktails & Food (Gdańsk)
- La Muerte Mexican Cocktail Bar
- Magari Gdańsk (PURO Hotel 4*)
- Mezalians (Gdańsk)
- MONO Kitchen
- MUDO SOPOT
- NÔM
- Papieroovka Cider Garden (Gdańsk)
- Pelican (Sopot)
- Piwnica Rajców (Gdańsk)
- Pomelo Bistro (Gdańsk)
- PROSTO
- Restauracja FALO Sopot
- Salve Pizzeria
- Seafood Station Restaurant & Oyster Bar (Sopot)
- SHMartel2.0
- Starter’s (Sopot)
- Taverna Zante (Gdynia)
- Tu można marzyć
- Vis a Vis (Piwna)
- Waterside Food&Wine (Hotel Sopot****)
- Yatta Bar Sharing Concept
- Zana Restaurant & Lounge Bar.
Restaurant Week – lista restauracji w Szczecinie
Natomiast w Szczecinie 27 restauracji zaprasza na trzydaniową ucztę w ramach festiwalu. Co więcej, wśród nich jest czterech debiutantów. W szczecińskich restauracjach można skosztować chociażby fileta z kaczki Mulard z galette z buraka czy lody z Ayranu polane musem ogórkowo-miodowym.
Oto lista restauracji ze Szczecina, które uczestniczą w Restaurant Week:
- AMORE.
- Aramia Podzamcze
- Bellevue
- Bombay
- Centralé
- Dzika Kuchnia
- Irish Pub Dublin
- Jagiellonka
- Jin Du
- Kathmandu
- Koku Sushi Księcia Warcisława I
- Krowa Mać Burger’s Szczecin
- La Luna
- LUCA restocafe
- małe Przyjemności
- MUCCA Szczecin
- Nesebar kuchnia bałkańska
- Palmyra
- Pasta Bar FARFALLE
- Piatto Italian Kitchen
- Restauracja Sowa
- Rocker Club&Grill
- Sake WOK & SUSHI
- SAME SUSHI
- The Kitchen Meet & Eat
- Yeonghon
- Zakotwiczony.
Restaurant Week – lista lokali w Lublinie i okolicy
W Lublinie można skosztować chociażby crostini ze stracciatellą, konfitowanymi pomidorkami z czosnkiem i bazylią. Można również spróbować gnocchi rossi w sosie z pomidorów San Marzano z subtelną ostrością kalabryjskiej Nduji, przełamaną kremowym mascarpone.
Co więcej, na Lubelszczyźnie w festiwalu udział bierze 19 restauracji. Na dodatek 4 z nich to debiutanci. Natomiast poniżej znajdziesz pełną listę restauracji w Lublinie, które uczestniczą w Restaurant Week 2025:
- 2pier
- AGIT Hotel Congress & SPA
- Atrium
- BONA RESTAURANT
- Chinkalnia Restauracja Gruzińska
- Giuseppe
- Holiday Inn Express
- Kuźnia
- La Casa Trattoria
- Małe Indie
- Matsu Sushi
- Mercure
- Nane
- OKI WOKI
- Pasta Fresca Ristorante
- Perłowa Pijalnia Piwa
- Rani Indyjska Restauracja
- Staropolska
- Sweet & Spicy Restauracja Indyjska.
Restaurant Week – w Bydgoszczy uczestniczy 13 restauracji
Natomiast Bydgoszcz, w ramach jesiennej edycji festiwalu notuje rekordową liczbę 13 restauracji, z debiutującym trzema lokalami. W mieście nad Brdą można udać się np. na wegetariańską lasagne z grillowanym bakłażanem, dynią z pastą miso, pomidorami duszonymi z czosnkiem i bazylią, parmezanem, pesto bazyliowym i serem mimolette. A na przykład na deser można spróbować sernik na zimno z wanilią madagaskarską, glazurowanymi śliwkami w korzennym syropie i kruchym ciastkiem cygaretkowym.
Dodatkowo poniżej znajdziesz pełną listę restauracji w Bydgoszczy, które biorą udział w Restaurant Week 2025 :
- 52 City Dinner
- Buongiorno
- Feeria
- Gdańska 14
- Jatki6
- Migavka
- MONKA Młyny Rothera
- Restauracja 3V6 (City Hotel)
- Restauracja Przy IV Śluzie
- Scoria (5-daniowe menu degustacyjne)
- Stodoła
- Vidok
- WhiteBull SteakHouse
Restaurant Week Białystok – lista restauracji
W Białymstoku 20 restauracji bierze udział w jesiennej edycji festiwalu. Natomiast cztery lokale to debiutanci.
Oto lista restauracji w Białymstoku, które uczestniczą w Restaurant Week 2025:
- Aplauz w Hotelu Opera
- Casa Maya
- Damascus
- eatallo Tutto Italiano Vero
- Hotel Leśny
- Koku Sushi Antoniuk
- Kurra
- Lipcowy Ogród
- Maho Sushi
- Nastroje w Hotelu 3 Trio
- Oregano Bistro
- Pawilon Towarzyski
- QuQułka w hotelu ibis Styles Białystok
- Ramen Julek Sushi Bar & Pizza Majstry
- Regiment
- Selfie
- Skórka Bistro Wino
- Talerz Smaku
- Trzy po Trzy w Kamienicy
- Zamek w Tykocinie.
Kto zwyciężył w wiosennej edycji festiwalu?
Warto również dodać, że wiosenna edycja Restaurant Week 2025 pobiła rekordy popularności – wzięło w niej udział niemal 215 tysięcy Foodies w Polsce i Czechach. Dodatkowo w ramach największego plebiscytu restauracyjnego w kraju Goście ocenili i wybrali najlepsze restauracje.
To właśnie dzięki nim, wiosenną edycję Plebiscytu Gości RestaurantWeek wygrała restauracja Gustaw z Wrocławia. Na drugim miejscu uplasowała się Giro Krakowska 182 (Wrocław), a podium zamyka Bellevue (Szczecin).
Skąd inspiracje czerpie Kacper Sawoń, szef kuchni w restauracji Gustaw? O tym przeczytasz tu: Restauracja Gustaw zwyciężczynią ogólnopolskiego Plebiscytu Gości RestaurantWeek.





