Sezonowe skarby w interpretacji najlepszych stu szefów kuchni w Polsce
Szefowie kuchni biorący udział w FineDiningWeek® celebrują najpiękniejszą porę roku, jakim jest lato, poprzez mistrzowskie menu, a w nim świeże warzywa, soczyste owoce, zioła, ryby i najlepszej jakości mięsa. Oto jak najlepsze sto restauracji w Polsce celebrują lato na talerzu! Festiwal FineDiningWeek® trwa do 10 sierpnia.
Warszawa: Opasły Tom
Panorama miasta i kulinarna precyzja idą tu w parze. Letnie akcenty – buraki z imbirem, okoń z pigwą, jagnięcina z cebulowym chutneyem i beza z jeżyną – składają się na mistrzowską opowieść. W menu wege błyszczą stek z arbuza i bakłażan z czarną soczewicą.

Warszawa: U Wieniawy
W restauracji U Wieniawy największe wrażenie na gościach robią dania, które przygotowywane są bezpośrednio przy ich stoliku, czyli tatar wołowy po francusku, siekany przy gościach lub smażone naleśniki w calvadosie, flambirowane. Restauracja ta bierze udział w Fine Dining Week, aby zaprezentować się szerszej publice.
– Wyjątkowość naszej restauracji polega na specjalnym i wyjątkowym serwisie, live cookingu oraz smaku naszej kuchni, to wszystko składa się na wyjątkową atmosferę, klimat i gościnność lat 20 i 30-tych ubiegłego wieku. Właśnie te emocje XX-lecia międzywojennego chcemy przekazać. Prowadząc restaurację z kuchnią tradycyjną, obserwujemy, że Goście coraz bardziej pragną i doceniają prostotę, przede wszystkim dobry produkt, dlatego naszą restaurację odwiedzają bardzo regularnie, kilka razy w tygodniu. Przy ofercie fine-diningowej uważam, że nie utrzymalibyśmy takiego potoku – mówi Rafał Borowski, Menedżer restauracji.
Warszawa: Pod Gigantami
Restauracja Pod Gigantami to wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy, usytuowane w przepięknej zabytkowej, przedwojennej kamienicy. Kuchnia serwuje klasyczne polskie posiłki z nowoczesnymi akcentami, łączy klasykę i elegancję z nowoczesnością i swobodą.
– Jesteśmy dumni ze wszystkich naszych pozycji, ale rekomendacja Szefa kuchni to Zrazik cielęcy z fioletowymi kluskami śląskimi w sosie pieprzowym. Cielęcina jest najwyżej jakości, danie nawiązuje do klasycznej kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie – mówi Ernest Janusz, General Manager lokalu. – Zespół restauracji Pod Gigantami traktuje Fine Dining Week jako świetną zabawę: smakami i doznaniami. Zawsze cieszy każdy nowy, zadowolony Gość. Fine Dining Week jest jednocześnie okazją, by stałym Gościom zaprezentować nową odsłonę kuchni –
Wrocław: Arche Klasztor – historia smaku w nowoczesnym wydaniu
Sezonowe składniki opowiadają tu nową historię. Tatar z buraka dojrzewającego w koji, chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i warzywa w demi glace pokazują, jak prostota może być efektowna. A na deser – miodownik jako esencja letniego ukojenia.
Szczecin: Rocker Club&Grill i nowoczesna klasyka z lokalnym twistem
Regionalne produkty stają się tu głównymi bohaterami. Młoda rzodkiew i szparagi podkreślają smak polędwicy, a purée z buraka z czekoladą i sos z lokalnej wiśniówki tworzą sezonowy kontrapunkt. Baskijski sernik z mango, marakują i pieczoną białą czekoladą wieńczy doświadczenie z nutą tropików.
Łódź: Bagatela Restauracja – rustykalnie, sezonowo, odważnie
Letnia paleta smaków gra tu pierwsze skrzypce, a Szef kuchni Bagateli odważnie łączy klasykę z oryginalnością. Młody bób, agrestowy winegret, kurki, stek z kapusty i pieczona brzoskwinia marynowana w jałowcu pokazują, że sezonowość może być nieprzewidywalna – a deser z marcepanem i amaretto jest jej słodką puentą.
Śląsk: Steampunk w Pszczynie
Tu kuchnia patrzy w przyszłość bez zapominania o naturze. Tatar z kalarepy, turbot z zielonymi warzywami, troć w kwaśnej śmietanie i truskawkowy deser z czarnym bzem pokazują, jak nowoczesna technika może iść w parze z sezonowością i szacunkiem dla produktu.
Kraków: Andromeda Alfa – fine dining ze smakiem nowalijek
Eleganckie wnętrza Andromedy Alfa kryją menu, w którym sezonowość brzmi jak poezja kulinarna. Świeży bób w pierogach z palonym masłem i suszonym pomidorem, bulion z gęsich serc z młodymi warzywami i rabarbarowa kremówka – to ukłon w stronę tradycji, podany z finezyjnym akcentem.
Poznań: Rosalie i francuski szyk
Francuska elegancja w wydaniu sezonowym? Rosalie serwuje klasyki znad Sekwany w letnim tonie – od coq au vin z maślanym purée, przez zupę cebulową z nutą wina, aż po Paris-Brest z owocami sezonu. Wersja wege z botwiną i dzikim brokułem dodaje lekkości i świeżości całemu doświadczeniu.

Trójmiasto: Butchery & Wine – klasyka z gwiazdkowym szlifem
Rekomendowana przez Michelin restauracja podnosi sezonowość do rangi sztuki. Pomidory, bób, groszek, fasolka szparagowa i morele pojawiają się w nieoczywistych zestawieniach – od wody pomidorowej z krewetkami po parfait z foie gras i rostbef z sosem pieprzowym. Obłęd!
FineDiningWeek® trwa tylko do 10 sierpnia. To idealny czas, by spróbować menu na bazie najdojrzalszych sezonowych składników – dostępnych wyłącznie podczas FineDiningWeek®, w starannie selekcjonowanych restauracjach, w kuratorskiej formule i festiwalowej cenie.
Czytaj również o ofercie śniadaniowej Lokalu na Rybę.





