Krakowska restauracja Filipa 18 Food Wine Art najlepsza w Polsce
Finał XIV edycji Poland 100 Best Restaurants odbył się 7 kwietnia po raz pierwszy na Dolnym Śląsku, w Pałacu Brunów. Za najlepszą restaurację w Polsce twórcy listy Poland 100 Best uznali krakowską restaurację Filipa 18 Food Wine Art.
Filipa 18 Food Wine Art znajduje się w samym sercu Krakowa, tuż obok Starego Kleparza. To przestrzeń, w której tradycja spotyka nowoczesność, a sztuka, wino i kulinarne doznania tworzą niezapomnianą harmonię. Filozofia miejsca opiera się na jakości, sezonowości i kreatywnym podejściu do polskiej kuchni. Restauracja urzeka już od pierwszego wejrzenia. Łączy nowoczesny design z subtelnymi akcentami tradycji, a jej wnętrza zdobią grafiki młodych polskich artystów, nadając przestrzeni elegancki, a zarazem przytulny klimat. To miejsce, które nie tylko kusi smakiem, ale również inspiruje wizualnie.
Kuchnia to królestwo Marcina Sołtysa, który przez lata gotował dla najważniejszych postaci – prezydentów, sportowców i ludzi świata mody. Po dwunastu latach spędzonych w legendarnej restauracji Wierzynek, postanowił stworzyć miejsce bardziej intymne, autorskie – w ten sposób powstało Filipa 18 Food Wine Art. Szef kuchni to człowiek, którego talent i doświadczenie to gwarancja najwyższej jakości dań. To nie tylko puste slogany marketingowe – Restauracja Filipa 18 Food Wine Art z marszu zdobyła miejsce w prestiżowym przewodniku Michelin! Menu pełne jest niezwykłych propozycji: tatar z polskiej jagnięciny, flaczki po krakowsku, krem z raków, comber z daniela czy kotlet wołowy – to zaledwie kilka z nich. Dodatkowo, goście mogą skosztować dwóch wyjątkowych menu degustacyjnych – prawdziwej uczty smaków! Restauracja Filipa 18 Food Wine Art to miejsce, które trzeba odwiedzić przynajmniej raz. A jeśli raz się tu przyjdzie – będzie się tu wracać zawsze. Bo to właśnie tutaj bije kulinarne serce Krakowa.
Tytuł Najlepszej Karczmy 2025 roku przypadł Karczmie u Walusia z Krynicy – Zdrój. Karczma u Walusia to rodzinna restauracja prowadzona od 1995 roku. Miejsce to jest połączeniem miłości do miasta Krynicy i gości. W kuchni szef kuchni inspiruje się głównie daniami, które nasi przodkowie kultywowali na co dzień.
Nagrody były przyznawane w pięciu grupach : jeden widelec, dwa widelce, AWARD OF EXCELLENCE – 3 widelce, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 widelce, GRAND AWARD – 5 widelców.
Listę laureatów można znaleźć na stronie www.poland100bestrestaurants.pl