Wina bezalkoholowe – czy to już konieczność w restauracyjnej karcie?
Wino bez alkoholu to rosnący segment rynku. Trend NoLo jest odpowiedzialny za dynamiczne przetasowania na rynku. Wystarczy spojrzeć na sklepowe półki – oferta napojów niskoalkoholowych i bezalkoholowych jest naprawdę bogata. Jakie są powody rosnącej popularności tych produktów? Czy wina bezalkoholowe warto mieć także w karcie win?
– Wino bezalkoholowe w restauracyjnej karcie to już konieczność! To odpowiedź na styl życia nowoczesnego konsumenta.
Wina 0% są dobrą opcją dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem wina, nie pijąc alkoholu. Mogą to być kierowcy, kobiety w ciąży, osoby dbające o zdrowie (wino 0% ma połowę mniej kalorii niż to tradycyjne), przyjmujące lekarstwa czy po prostu ci, którzy nie chcą pić alkoholu.
Dzięki takiej ofercie, osoba, która nie spożywa alkoholu, nie czuje się wykluczona z celebracji – może wznosić toasty razem z pozostałymi zgromadzonymi, i nie czuć się gorzej .
Co wziąć pod uwagę przy wyborze wina bezalkoholowego ? Odpowiedź jest bardzo prosta – dokładnie te same elementy, na które zwracamy uwagę, gdy wybieramy wina posiadające alkohol.
Zatem: zwróćmy uwagę na producenta, szczepy, miejsce produkcji, rocznik, sprawdzajmy, czy jest to wino wytrawne, półwytrawne, słodkie i czy pasuje nam do wybranego posiłku.
Wino bezalkoholowe to tak naprawdę zwykłe wino, z którego – na jednym z etapów produkcji – usunięto alkohol za pomocą specjalnych procesów. Może być to osiągnięte przez destylację próżniową, filtrację membranową lub inną metodę.
Dzięki dealkoholizacji produkty te zachowują wiele cech win tradycyjnych.
Należy jednak pamiętać, że wina te mogę mieć trochę inną strukturę i smak niż wina tradycyjne – jest to pewnego rodzaju kompromis, z którym konsument chcący pić wino bezalkoholowe musi się pogodzić.
Firma Partner Center ma w swoim portoflio znakomitą linię win bezalkoholowych pod wdzięczna nazwą Bon Voyage!