Na to pytanie 6 maja we Wrocławiu spróbują odpowiedzieć najlepsi restauratorzy w ramach konferencji MADE FOR Restaurant. Restauratorzy ci patrzą bez kompleksów w przyszłość, eksplorują i serwują kuchnię etniczną, implementują odważne koncepty i skuteczne modele zarządzania przywiezione z podróży oraz zatrudniają ludzi, którym obce są wszelkie ograniczenia. Wszyscy oni wytyczając ścieżkę FAST GROWING.

Tym razem organizatorzy zabiorą nas w podróż dookoła kulinarnego świata, by przyjrzeć się, jaki wpływ globalne uwarunkowania mają na rozwój polskiej branży gastro i gusta gości. Obydwie tegoroczne edycje konferencji Made for skupiają się na pokazaniu otwartości polskiego rynku na kuchnie inne niż narodowa. Ocenimy potencjał kulturowy i biznesowy, zajmiemy się trendami i wpływami zagranicznymi. Przyjrzymy się fali pracowników z różnych krajów i inwestorom zagranicznym, zbadamy wpływy finansowe od turystów, przypatrzymy się zmianom kulturowym, a wreszcie polityce zagranicznej, która także ma wpływ na polskie restauracje. Działania ambasad promujące narodową kuchnię, miłość Polaków do ramenów, sushi, burgerów i pierożków won-ton, produkty egzotyczne,dostępne w restauracjach znajdą się w kręgu rozważań.

Co czeka uczestników konferencji?

  • Konferencja hybrydowa z ekspertami i liderami branży
  • Wykłady i warsztaty
  • Kulinarna WYSTAWA INTERAKTYWNA – Cross The Borders
  • FOR DATING – rozmowy przy okrągłych stołach 
  • Prezentacja TOP 100 Restauratorów FORBES&MADE FOR Restaurant w kategorii KUCHNIA ETNICZNA
  • AFTER PARTY w Restauracji Przystań&Marina

A konkretnie? 

  • Jaki jest wpływ polityki światowej na biznes gastronomiczny. Mówiąc obrazowo: co z tego, co „upichcą” w Białym Domu, wjedzie na stół europejski, a mówiąc wprost, czego dzisiaj może obawiać się właściciel warszawskiej restauracji z kuchnią Izraela? 
  • Jaki biznesplan przyjąć w gastro na trudne czasy;
  • Jak nowe sposoby serwowania małej czarnej i drinki z palemką bez alko mogą przyciągnąć gości do restauracji; 
  • Zajrzymy do najmodniejszych restauracji Londynu, Europy i podpowiemy, jak założyć restaurację w Dubaju czy na Zanzibarze – i przeżyć;
  • TOP 100 nominowanych restauratorów w kategorii KUCHNIA ETNICZNA w rankingu FORBES&MADE FOR RESTAURANT.


Spotykamy się, aby wspólnie zastanowić się nad tym, jak budować silny, międzynarodowy i odporny na zmiany sektor gastronomiczny oraz dochodowe restauracje. Bez strachu przekroczymy granice – dosłownie i w przenośni – mówi Agnieszka Małkiewicz, organizatorka konferencji MADE FOR RESTAURANT. 

Autor