Znamy już dziesięciu młodych pasjonatów sztuki kulinarnej, którzy powalczą o zwycięstwo w wielkim finale. Tegoroczna edycja konkursu skupia się na wymagającym, ale wdzięcznym składniku – kaczce. 

Uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski zaskoczyli jury autorskimi interpretacjami dania z kaczki. Na talerzach pojawiły się m.in. nowoczesne wariacje na temat tradycyjnych smaków, kreatywne dodatki roślinne i techniki molekularne. Finaliści sięgali po lokalne produkty sezonowe, grali kontrastami i nie bali się odważnych połączeń – od selera udającego przegrzebka, przez fondanty ziemniaczane i sosy z owoców jagodowych, po espumy, kawior warzywny czy chipsy z kiszonej kapusty.

Wielki finał odbędzie się 24 kwietnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, gdzie uczniowie szkół gastronomicznych powalczą o główną nagrodę – 3000 zł i profesjonalne szkolenie. Szkoła zwycięzcy otrzyma bon na zakupy w Selgros o wartości 5000 zł i możliwość zorganizowania grupowego szkolenia. Przewidziano również nagrody dla pozostałych finalistów i ich szkół.

Oto finaliści Chefs en Or 2025:

  • Tomasz Bigda – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
  • Jan Dzieciątko – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
  • Jakub Jacolik – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie
  • Natalia Kalenik – Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4 w Białymstoku
  • Małgorzata Kubsik – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie
  • Adam Móżdżyński – Gostynińskie Centrum Edukacyjne 
  • Iwo Nowacki – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
  • Mateusz Pawlak – Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie
  • Natalia Pintera – Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
  • Maciej Stodółka – Zespół Szkół nr 6 im. M. Reja w Szczecinie

Autor