Gabriela Ziółkowska ma 25 lat Jest absolwentką kierunku Gastronomia i Hotelarstwo na SGGW w Warszawie oraz Winogrodnictwa i Enologii na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Jej przygoda z winami rozpoczęła się siedem lat temu, kiedy zaczęła pracować w gastronomii. Szerszą, typowo sommelierską wiedzę zaczęła zdobywać wraz z rozpoczęciem kursów WSET na poziomie 2 i 3. Obecnie pracuje w krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, która została wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin w ostatnie edycji czerwonego przewodnika.

Pomysł Gabrieli na udział w Mistrzostwach Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs

Pomysł Gabrieli na udział w mistrzostwach pojawił się naturalnie. Jak podkreśla, jest to część szerszych planów i marzeń, które konsekwentnie realizuje. Mistrzostwa Polski Młodych Sommelierów Gabriela potraktowała jako wyzwanie, które pozwoli jej pójść o krok dalej w roli sommeliera. Przygotowania do konkursu zaczęła wraz z rozpoczęciem pracy w Bottiglieria 1881.

– To właśnie tutaj Michał Drozdowski wziął mnie pod swoje skrzydła i zaczął wprowadzać w świat wina oraz zawód sommeliera. Nasz cały „winny” zespół regularnie się spotyka, rozmawiamy o winach, przeprowadzamy degustacje w ciemno i uczymy się od siebie nawzajem. Ogromną motywacją są dla mnie ludzie wokół – narzeczony, najbliżsi, przyjaciele i współpracownicy – ich wsparcie i wiara we mnie dodały mi odwagi, by spróbować i dać z siebie wszystko – mówi Gabriela.

Na pytanie, czy kobiecie nie jest trudniej w męskim świecie winiarskim odpowiada przecząco, choć przyznaje, że jest to rzeczywiście świat, który wciąż w dużej mierze tworzą mężczyźni. – Dla mnie kluczowe są wytrwałość, chęć nauki i otaczanie się ludźmi, którzy wspierają, a nie oceniają. W takim środowisku płeć naprawdę przestaje mieć znaczenie. Cieszę się, że mogę być jedną z tych, które przecierają szlaki i pokazują, że to miejsce jest dla każdego, kto ma pasję – mówi Gabriela.

Gabriela Ziółkowska, zwyciężczyni III Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs Fot. Dom Wina


Przygoda Gabrieli z restauracją Bottiglieria 1881

Michała Drozdowskiego, głównego managera i sommeliera restauracji Bottiglieria 1881, Gabriela poznała na zajęciach kursu WSET 2, gdzie prowadził wykłady. Dostała wtedy propozycję przyjścia do tej restauracji na dni próbne. Potraktowała to jako ogromny zaszczyt – i tak właśnie zaczęła się przygoda w „Botti”. Gabrielę fascynuje świat wina, który w jej opinii nie ma granic poznawczych.

– Zawsze jest coś nowego do odkrycia, nauczenia się, spróbowania. To połączenie wiedzy, zmysłów i emocji. Uwielbiam moment, kiedy za etykietą kryje się historia ludzi, miejsca i czasu – a moją rolą jest ją opowiedzieć i sprawić, by goście przy stole poczuli się częścią tej opowieści – podkreśla.

Fot. Dom Wina


Zwycięstwo Gabrieli w III Mistrzostwach Polski Młodych Sommelierów

– To była ogromna radość i satysfakcja. Oczywiście miałam nadzieję na dobry wynik, bo włożyłam w przygotowania naprawdę dużo pracy i serca. Sam moment ogłoszenia werdyktu był jednak zaskoczeniem – w takich chwilach emocje zawsze biorą górę. To uczucie, którego się nie zapomina – opowiada Gabriela.

Za zdecydowanie najtrudniejsze zadania uznaje te łączące presję czasu z koniecznością zachowania pełnej koncentracji – jak serwis przy stole czy szybka analiza degustacyjna. – Samo zadanie może nie wydawać się trudne, ale w konkursie wszystko dzieje się szybciej, intensywniej i pod czujnym okiem jury. Trzeba działać precyzyjnie, a jednocześnie naturalnie – i to jest największe wyzwanie – podkreśla. We wrześniu Gabriela weźmie udział w Mistrzostwach Świata Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs. Rozważa też podejście do egzaminów Court of Master Sommeliers na poziomach Introductory i Certified.

Patronat nad konkursem

Patronatem konkurs objął Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Autor