Adam Chrząstowski Szefem kuchni w restauracji Browar Warszawski
Od 1 czerwca br. Adam Chrząstowski pełni rolę Szefa kuchni w restauracji Browar Warszawski. Choć restauracja jest – jak podkreśla – w świetnej kondycji, ma do wykonania gro pracy, by kulinarnie scalić lepiej to miejsce z Warszawą, Mazowszem i piwowarską tradycją ulicy Grzybowskiej, przy której Browar się mieści.
Jak podkreśla Adam Browar Warszawski w stołecznym centrum jest w bardzo dobrej kondycji, ale jego celem jako szefa kuchni będzie optymalizacja karty menu tak, by wzbogacić ją o sezonowość i lokalność.
– Chciałbym lepiej oddać charakter tego miejsca, czyli centrum Warszawy i Mazowsza, w karcie menu. W ramach konceptu prowadzimy browar i serwujemy własnej produkcji piwo. To istotny akcent piwnej biesiady, który chciałbym włączyć. Będziemy też pracować nad spójnym podejściem do konceptu Browaru, zarówno od strony komunikacji jak i organizacji. Myślę, że taka kosmetyka jest jak najbardziej potrzebna, co pozwoli restauracji funkcjonować po prostu jeszcze lepiej
mówi. W pomieszczeniach, w których jesteśmy, kiedyś na prawdę warzono piwo i teraz produkcja nadal tu się znajduje. Zresztą widać kegi przy ścianie. Nasze własne piwa maja dobrą opinię i były wielokrotnie nagradzane z czego ja też jestem dumny – mówi Adam Chrząstowski.
Adam zamierza poukładać na nowo kuchnię tak, żeby zacieśnić współpracę z piwowarami i barmanami, dzięki temu zwiększyć spójność. Jego zespół liczy 24 osoby na kuchni, a restauracja oferuje ponad 250 miejsc z potencjałem rozwoju.
ADAM CHRZĄSTOWSKI Urodzony 29 maja 1968r w Siedlcach. Absolwent Technikum Gastronomicznego przy ul. Poznańskiej w Warszawie oraz Wydziału Filozofii Chrześcijańskiej Uniwersytetu Kard. St. Wyszyńskiego w Warszawie. Pierwsze doświadczenia w branży gastronomicznej zdobywał podczas podróży do Niemiec, Grecji, Szwajcarii i Holandii. W 1992 roku, po ukończeniu studiów, rozpoczął pracę w warszawskim Hotelu Bristol, gdzi przeszedł wszystkie zawodowe szczeble zawodu kucharza. W 1996 roku rozpoczął pracę w nowo otwieranym Hotelu Sheraton Warsaw gdzie pracował przez kolejne 4 lata, zarządzając kuchniami restauracji Some Place Else i Lalka. W latach 1999 -2000 był managerem i trenerem Młodzieżowej Kulinarnej Reprezentacji Polski. W 2001 roku wyjechał do Chin, gdzie w Szanghaju zarządzał restauracjami Hunters i Tropicana należącymi do Troy Group. W 2003 roku po powrocie do Polski objął stanowisko Szefa Kuchni i Zastępcy Dyrektora Gastronomii w Hotelu Rialto w Warszawie. Od 2007 do 2014 współtworzył restaurację Ancora w Krakowie – siedmiokrotnie wyróżnioną w przewodniku Michelin. Od kwietnia 2014 do stycznia 2019 był szefem kuchni restauracji Ed Red w Krakowie i w Warszawie, wyróżnionej przez Slow Food Polska, przewodniki Michelin oraz Gault & Milleau. Od 2020 do 2021 dyrektor kulinarny Hotelu Arłamów. Od 2022 do 2025 Szef Kuchni Operacyjny – Executive Chef Belvededre Catering Warszawa. Od 2025 Szef Kuchni Browar Warszawski Restauracja Grill Bar w Browarach Warszawskich
Od 2012 Prowadzi działalność doradczą i szkoleniową w branży HoReCa, pod nazwą Adam Chrząstowski Consulting. Prowadzi consultingi, audyty, warsztaty kulinarne oraz pokazy promocyjne w Polsce i za granicą. Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +; Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki. Felietonista Food Service oraz adamchrzastowski.natemat.pl. Współautor książki “Gościnność od Kuchni”/ Head Chef Bocuse d’Or Academy Poland
W 2011 wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. Jako kucharz Prezydencji był odpowiedzialny za utrzymanie standardów kulinarnych imprez wyższego szczebla organizowanych w Polsce przez MSZ, treningi i przygotowanie imprez w siedzibie Rady Unii Europejskiej.
Promocję kulinariów i produktów polskich w czasie trwania Prezydencji. W 2018 wyróżniony przez Akademię Gastronomiczną w Polsce prestiżową nagrodą Mistrz Mistrzów. Od 2018 President Bocuse d’Or Academy Poland,
.