Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere – 24 osoby w programie LISTA
29 września wystartowała czwarta edycja Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere – unikalnego programu edukacyjnego, który wspiera rozwój młodych adeptów sztuki kulinarne pod okiem najlepszych ekspertów branży HoReCa. Zakwalifikowały się do niej 24 osoby.
24 osoby zakwalifikowały się do czwartej edycji Akademii
Spośród kilkudziesięciu kandydatów z 30 szkół wyłoniono 24 studentów reprezentujących 18 placówek w całej Polsce. Warto dodać, że do projektu dołączyli uczniowie 9 nowych szkół.
- Aleksandra Bąkowska, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
- Magdalena Bławat, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
- Zuzanna Boniowska, Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile
- Paulina Czyrka, Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Pomiechówku
- Alessia Czyżyk, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
- Natalia Furmaniak, Zespół Szkół Spożywczo- Gastronomicznych w Warszawie
- Ewa Grabka, Technikum nr 1 w Mysłowicach
- Miłosz Grząbel-Mikulski, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Starym Sączu
- Wojciech Kałużny, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie
- Natalia Kaska, Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Pomiechówku
- Dawid Koziewicz, Zespół Szkół Nr 2 w Lubinie
- Klaudia Kuta, Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach
- Piotr Łodej. Zespól Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
- Natalia Maciejewska, Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznaniu
- Jakub Markowski, Zespół Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie
- Martyna Myszka, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego w Grubnie
- Jakub Nowakowski, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
- Michał Pazowski, Dolnośląski Zespół Szkół w Biedrzychowicach
- Karolina Piekarz, Zespół Szkół nr3 w Stalowej Woli
- Patryk Podsiadło, Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie
- Julia Turowska, Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznaniu
- Marta Wojdyła, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
- Marlena Wrębiak, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
- Julia Wysocka, Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu

Program czwartej edycji Akademii Mistrzów Smaku
Program roku obejmuje 15 całodniowych warsztatów i 120 godzin zajęć praktyczno-teoretycznych
prowadzonych przez 14 trenerów kulinarnych i grono ekspertów merytorycznych, m.in. Mikołaja Reya, Cristinę Catese,
Tomasza Łagowskiego, Pawła Kałuskiego, dr Józefa Sadkiewicza, Marcina Szachowicza, Sylwię Zając, Mariusza
Melcera, Michała Karadżowa, Kamila Szulca, Dawida Makurata, Michała Iwaniuka, Małgorzatę Krakowiak, Jarosława
Kołodziejka.
Akademia Mistrzów Smaku to dziś kilkudziesięciu trenerów kulinarnych – od mistrzów kuchni
francuskiej, włoskiej czy tajskiej, po przedstawicieli młodego pokolenia szefów kuchni i członków
organizacji Bocuse d’Or. To ogromny kapitał, z którego jesteśmy dumni. Przy tworzeniu harmonogramu
warsztatów zawsze dbamy o to, by program nie był powtarzalny i by z roku na rok wnosił nową wartość
merytoryczną. Dlatego nie każdy trener prowadzi zajęcia w każdej edycji – część wraca w kolejnych
latach, część pracuje w duetach, jeśli temat warsztatu tego wymaga. Taka formuła pozwala nam
zachować świeżość i rozwój Akademii, a także otwiera przestrzeń do zapraszania gości specjalnych –
szefów kuchni zagranicznych restauracji z gwiazdkami Michelin.” – podkreśla Elżbieta Nitsze, inicjatorka
Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.
AKADEMIA MISTRZÓW SMAKU BY BELVEDERE to autorski projekt edukacyjny Belvedere Gourmet Group. Misją Akademii
jest aktywne wsparcie młodych talentów w rozwoju oraz pogłębianie pasji do kreowania smaków poprzez zetknięcie
z doświadczeniem sztuki kulinarnej na najwyższym możliwym poziomie przekazywanym przez wybitnych trenerów
i ekspertów: kucharzy, cukierników oraz gości specjalnych Akademii. Co istotne, koncept Akademii jest formułą
otwartą. Zakłada nie tylko rozwój jej studentów, ale również jej samej jako miejsca łaknącego nowych pomysłów,
czy koncepcji. Dlatego też Akademia zakłada ewolucję zarówno podczas pierwszej edycji, jak i kolejnych, po to, aby
być miejscem wyjątkowym każdego dnia. Jest otwarta na nowych trenerów, kolejnych ekspertów, a także
mecenasów mogących objąć ją opieką.





