Zostało już tylko 10 dni na zgłoszenie się do eliminacji prestiżowego konkursu Chefs en Or, zaadresowanego do uczniów szkół gastronomicznych. Tegoroczna odsłona skupia się na jednym z najbardziej wymagających mięs – kaczce. Uczestnicy będą zaprezentują, jak kreatywnie potrafią podejść do tego produktu.

Eliminacje start

Eliminacje odbywają się w formule online w okresie od 1 do 31 marca i mają na celu wyłonienie 10 najzdolniejszych kucharzy, którzy zmierzą się 24 kwietnia w wielkim finale w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Zadaniem uczestników jest przygotowanie swojego ulubionego dania z kaczki – bez ograniczeń co do stylu czy dodatków.

Nagrody

Laureaci poprzedniej edycji konkursu Chef en Or

Laureat pierwszego miejsca otrzyma nagrodę finansową w wysokości 3000 zł oraz profesjonalne szkolenie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Szkoła reprezentowana przez zwycięzcę otrzyma bon o wartości 5000 zł do wykorzystania na zakupy w Selgros i możliwość organizacji grupowego szkolenia w Instytucie.

Rozwój

Laureaci poprzednich edycji konkursu dziś reprezentują Polskę na międzynarodowej arenie kulinarnej. Weronika Gurynow, zwyciężczyni polskiej edycji Chefs en Or 2022 dołączyła do Poland National Culinary Team i zdobyła złoty medal na IKA Culinary Olympics 2024 w Stuttgarcie – jednym z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie.

– Konkurs pomógł mi uwierzyć, że jestem na dobrej drodze do bycia prawdziwym kucharzem. Po Chefs en Or trenowałam pod okiem Bartosza Petera, a następnie zdobyłam złoty medal w konkurencji Culinary Art na olimpiadzie w Stuttgarcie – mówi. Obecnie 20-letnia kucharka pracuje w japońskiej restauracji Mugi Izakaya, specjalizując się w daniach ramenowych.


Szansa dla młodych kucharzy

Chefs en Or to nie tylko rywalizacja, ale przede wszystkim szansa na zdobycie cennego doświadczenia i nawiązanie kontaktów z uznanymi szefami kuchni. Kolejna edycja zmagań daje młodym pasjonatom sztuki kulinarnej szansę na sprawdzenie swoich umiejętności. Transgourmet Foodservice i Selgros, organizatorzy konkursu Chefs en Or, od lat wspierają rozwój młodzieży ze szkół gastronomicznych,

Autor