Zgłoszenia do eliminacji konkursu Chefs en Or 2025 tylko do końca marca!
Zostało już tylko 10 dni na zgłoszenie się do eliminacji prestiżowego konkursu Chefs en Or, zaadresowanego do uczniów szkół gastronomicznych. Tegoroczna odsłona skupia się na jednym z najbardziej wymagających mięs – kaczce. Uczestnicy będą zaprezentują, jak kreatywnie potrafią podejść do tego produktu.
Eliminacje start
Eliminacje odbywają się w formule online w okresie od 1 do 31 marca i mają na celu wyłonienie 10 najzdolniejszych kucharzy, którzy zmierzą się 24 kwietnia w wielkim finale w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Zadaniem uczestników jest przygotowanie swojego ulubionego dania z kaczki – bez ograniczeń co do stylu czy dodatków.
Nagrody

Laureat pierwszego miejsca otrzyma nagrodę finansową w wysokości 3000 zł oraz profesjonalne szkolenie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Szkoła reprezentowana przez zwycięzcę otrzyma bon o wartości 5000 zł do wykorzystania na zakupy w Selgros i możliwość organizacji grupowego szkolenia w Instytucie.
Rozwój
Laureaci poprzednich edycji konkursu dziś reprezentują Polskę na międzynarodowej arenie kulinarnej. Weronika Gurynow, zwyciężczyni polskiej edycji Chefs en Or 2022 dołączyła do Poland National Culinary Team i zdobyła złoty medal na IKA Culinary Olympics 2024 w Stuttgarcie – jednym z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie.
– Konkurs pomógł mi uwierzyć, że jestem na dobrej drodze do bycia prawdziwym kucharzem. Po Chefs en Or trenowałam pod okiem Bartosza Petera, a następnie zdobyłam złoty medal w konkurencji Culinary Art na olimpiadzie w Stuttgarcie – mówi. Obecnie 20-letnia kucharka pracuje w japońskiej restauracji Mugi Izakaya, specjalizując się w daniach ramenowych.
Szansa dla młodych kucharzy
Chefs en Or to nie tylko rywalizacja, ale przede wszystkim szansa na zdobycie cennego doświadczenia i nawiązanie kontaktów z uznanymi szefami kuchni. Kolejna edycja zmagań daje młodym pasjonatom sztuki kulinarnej szansę na sprawdzenie swoich umiejętności. Transgourmet Foodservice i Selgros, organizatorzy konkursu Chefs en Or, od lat wspierają rozwój młodzieży ze szkół gastronomicznych,