Kuba Steuermark przejął kulinarne stery w restauracji LAS (Lokalna Atrakcja Stolicy). Dla Kuby to powrót do profesjonalnej kuchni po blisko 10 latach, podobnie jak na Powiśle, gdzie się wychował.

Od początku kwietnia w restauracji Las (Lokalna Atrakcja Stolicy) funkcję szefa kuchni pełni Kuba Steuermark. Już pod koniec kwietnia zmienił menu, gdzie razem z częściowo nowym zespołem (Oksaną, Natalią, Halinką, Leną, Ludą, Kubą, Gosią, Pawłem, Romkiem i Karolem) i zastępcą Krzyśkiem Skwierczyńskim, tworzą proste potrawy w duchu szeroko rozumianego trendu comfort food. 

– Chcemy robić jedzenie od serca, proste, bez wielu dodatków. Opieramy się na sezonie, robimy polskie klasyki jak schabowy, ale oferujemy też inne ciekawe połączenia jak kaszanka i kalmar. Struktura menu jest klasyczna – przystawki, zupy, dania główne, sekcja pizzy i desery. To moja pierwsza karta, w której mamy kilka dawnych klasyków LAS-owych jak kluski z dziurką czy pyzy, ale podawanych w bardziej klasycznej wersji. Nawiązujemy też do kuchni Śródziemnomorskiej poprzez takie dania jak makaron alla Norma, Burrate z pomidorami czy gazpacho. Kolejne zmiany wkrótce. Jesienią będę chciał zmienić strukturę menu i jego format – mówi Kuba Steuermark.

Autor