Kuba Steuermark dostarczy atrakcji kulinarnych w LAS
Kuba Steuermark przejął kulinarne stery w restauracji LAS (Lokalna Atrakcja Stolicy). Dla Kuby to powrót do profesjonalnej kuchni po blisko 10 latach, podobnie jak na Powiśle, gdzie się wychował.
Od początku kwietnia w restauracji Las (Lokalna Atrakcja Stolicy) funkcję szefa kuchni pełni Kuba Steuermark. Już pod koniec kwietnia zmienił menu, gdzie razem z częściowo nowym zespołem (Oksaną, Natalią, Halinką, Leną, Ludą, Kubą, Gosią, Pawłem, Romkiem i Karolem) i zastępcą Krzyśkiem Skwierczyńskim, tworzą proste potrawy w duchu szeroko rozumianego trendu comfort food.
– Chcemy robić jedzenie od serca, proste, bez wielu dodatków. Opieramy się na sezonie, robimy polskie klasyki jak schabowy, ale oferujemy też inne ciekawe połączenia jak kaszanka i kalmar. Struktura menu jest klasyczna – przystawki, zupy, dania główne, sekcja pizzy i desery. To moja pierwsza karta, w której mamy kilka dawnych klasyków LAS-owych jak kluski z dziurką czy pyzy, ale podawanych w bardziej klasycznej wersji. Nawiązujemy też do kuchni Śródziemnomorskiej poprzez takie dania jak makaron alla Norma, Burrate z pomidorami czy gazpacho. Kolejne zmiany wkrótce. Jesienią będę chciał zmienić strukturę menu i jego format – mówi Kuba Steuermark.
KUBA STEUERMARK Urodzony i wychowany na warszawskim Powiślu, rocznik 1976. Gotował od zawsze a pierwsze szlify zdobywał jako dziecko w kuchni swojej babci. W 2006 roku wyjechał na Florydę i założył Deli – bar z kanapkami, w którym wszystkie produkty były w naturalny sposób wędzone, duszone i długo gotowane. Od 2008 roku pracował w Anglii jako Szefa Kuchni w jednym z prestiżowych gastropubów w West Sussex. Stamtąd trafił do Londynu i razem z innymi szefami współtworzył Jamie’s Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera w Covent Garden. W Anglii zdobył formalne kucharskie wykształcenie.W 2010 roku pracował w Hiszpanii jako Szef Kuchni zarządzający w dwóch restauracjach: irlandzkim gastropubie i typowym grillbarze, w których miał możliwość kreowania swojego menu. Jesienią 2013 roku wrócił do Polski i rozpoczął pracę w restauracjach w Warszawie. Gotował na Targu Śniadaniowym, stworzył i wzbogacił menu kilku warszawskich restauracji. Jest gospodarzem kuchni w programie „Pytanie na Śniadanie” na TVP2, gotuje zgodnie ze sobą i ideą Comfort food.