Wniosek o ogródek gastronomiczny 2025 – terminy, warunki i opłaty
Ogródek gastronomiczny to dla restauratorów doskonały sposób na zwiększenie dochodów biznesu w sezonie wiosenno-letnim. Dodatkowa przestrzeń dla klientów, estetyczny wygląd zachęcający do odwiedzin, świeże powietrze – to wszystko sprawia, że coraz więcej restauracji decyduje się na taki ruch. Sprawdźmy, z jakimi formalnościami wiąże się wnioskowanie o ogródek gastronomiczny w 2025 roku.
Ogródek gastronomiczny 2025: Kompletny przewodnik po wnioskach, terminach i opłatach
Otwarcie ogródka gastronomicznego, choć niezwykle atrakcyjne pod względem atrakcyjności i dochodowości, wymaga od właściciela restauracji dopełnienia szeregu formalności związanych z zalegalizowaniem dodatkowej powierzchni użytkowej lokalu gastronomicznego. Przede wszystkim niezbędne będzie pozwolenie na ogródek gastronomiczny z Urzędu Miasta oraz koncesja na sprzedaż alkoholu. W zależności od tego, w jakim miejscu ogródek gastronomiczny ma zostać otwarty, konieczne może być także uzyskanie specjalnego zezwolenia na zajęcie pasa drogowego. Jest to jednak konieczność, która dotyczy tych restauracji, które nie posiadają stosownego miejsca na otwarcie ogródka gastronomicznego.
Czytaj również: Letni ogródek przy kawiarni lub restauracji. Kiedy potrzebna jest zgoda?
Nie możemy także zapomnieć o sanepidzie, do którego jesteśmy zobowiązani zgłosić fakt otwarcia ogródka. Za chwilę pokażemy, jak założyć ogródek gastronomiczny i jakie wnioski należy złożyć. To, co w tym przedsięwzięciu jest jednak najistotniejsze to czas – sezon wakacyjny już w pełni, dlatego ważne jest, by pierwsze formalności w stronę otwarcia dodatkowej przestrzeni na świeżym powietrzu poczynić co najmniej na 30 dni przed planowaną inauguracją ogródka.
Wniosek o ogródek gastronomiczny w 2025 roku – krok po kroku
Od czego zacząć starania o otwarcie ogródka? Na samym początku pozwolenie na ogródek gastronomiczny. By je otrzymać niezbędny będzie wniosek ogródek gastronomiczny 2025, który znajdziemy w odpowiednim wydziale urzędu miasta lub pobierzemy go ze strony urzędu. W następnym kroku wypełniamy wniosek, podając wszystkie najważniejsze informacje, takie jak:
- dane właściciela lokalu;
- dane firmy;
- informacje o lokalizacji ogródka i jego powierzchni;
- opcjonalne dane określające zajęcie pasa drogowego;
- okres działania ogródka gastronomicznego.
Wniosek wymaga również uwzględnienia dodatkowych załączników, takich jak umowa z właścicielem terenu, projekt organizacji ruchu, wizualizacja zajęcia pasa drogowego i plan sytuacyjny ogródka. Komplet danych należy złożyć w odpowiednim wydziale Urzędu Miasta lub Urzędu Powiatowego. Następnie pozostaje nam czekać na decyzję, umożliwiającą otwarcie ogródka gastronomicznego. Po uzyskaniu zgodny niezbędne będzie także zgłoszenie otwarcia ogródka do Sanepidu, który może wykonać kontrolę w dowolnym momencie działalności ogródka.
Poznaj terminy i warunki na ogródek letni przy restauracji w 2025
Przepisy ogródek letni 2025, choć różniące się w zależności od miasta wymagają bardzo podobnych działań ze strony właściciela restauracji. Po złożeniu wniosku niezbędne będzie powiadomienie Sanepidu, a także weryfikację koncesji, jeśli planujemy sprzedaż alkoholu. Ogródek gastronomiczny to także większe ryzyko zakłócania spokoju mieszkańców pobliskich nieruchomości, dlatego naszym zadaniem, jako właściciela lokalu będzie dbanie o spokój i porządek w bezpośrednim otoczeniu lokalu.
Czytaj również: Nadchodzi sezon ogródków przed lokalami gastronomicznymi. O czym powinni pamiętać restauratorzy?
A jak wygląda sprawa z terminami? Tutaj również wszystko zależy od miasta. Sezon ogródków gastronomicznych trwa od wczesnej wiosny do późnego okresu jesiennego i większość gmin respektując potrzeby branży gastronomicznej, zezwala na składanie wniosków od połowy marca do końca października. A zatem właściciel lokalu ma pełną swobodę w zakresie wyboru daty podjęcia starań z uwzględnieniem czasu oczekiwania na zgodę, która może w letnim okresie wydłużyć się nawet do 1 miesiąca.
Ile kosztuje pozwolenie na ogródek gastronomiczny w Twoim mieście? Sprawdź 2025!
Czas na analizę kosztów związanych z uzyskaniem pozwolenia na otwarcie ogródka gastronomicznego. Zasadniczo opłata jest bezpośrednio związana z kilkoma czynnikami, takimi jak atrakcyjność lokalizacji, powierzchnia ogródka gastronomicznego i okres trwania umowy. Dodatkowo ceny różnią się w zależności od miasta i tutaj również największy wpływ na atrakcyjność miasta.
Przykładowa cena ogródka gastronomicznego w Warszawie determinowana jest opłatą za zajęcie pasa drogowego. Koszt naliczany jest za 1 m² zajętego pasa drogowego przez rzut poziomy urządzeń infrastruktury. Jeśli ogródek zlokalizowany jest poza jezdnią, koszt to 10 złotych. W przypadku ogródka gastronomicznego zlokalizowanego na jezdni koszt wynosi 20 złotych. To jednak ceny, na które muszą się przygotować właściciele restauracji w stolicy. W innych miastach inwestycja w ogródek może wynieść nawet 50% tych kosztów, co zwiększa atrakcyjność decyzji o stworzeniu nowej przestrzeni dla naszych klientów.





