9 lutego świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy!
9 lutego wypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. A jaką pozycję zajmują pizzerie i restauracje włoskie na polskim rynku? Czy będzie się ona umacniać?
Czar pizzy
Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, uważanej za ikonę włoskiej tradycji kulinarnej. Co więcej ikona ta zdobyła globalną popularność. Z czego ona wynika? Prawdopodobnie z faktu, że danie to jest hybrydą prostoty (wywodzi się z tzw. biedakuchni) i kreatywności kulinarnej zarazem. Pizza wywodzi się ze starożytności, już w tym odległym czasie mieszkańcy basenu morza Śródziemnego tworzyli płaskie chleby z różnorodnymi dodatkami. Współczesna pizza swoimi korzeniami sięga zaś do XVIII-wiecznego Neapolu.
Czytaj także: Pizza i burgery rządzą w górskich kurortach
Polscy konsumenci to kulinarni patrioci… rozmiłowani w kuchni włoskiej
Silna pozycja pizzerii i restauracji włoskich wynika z otwartości Polaków na nierodzime smaki i produkty. Na talerzach polskich konsumentów dominuje oczywiście nadal kuchnia polska lecz włoska plasuje się tuż za nią. Jak podaje raport MADE FOR RESTAURANT 2024/2025 83 proc. gości restauracji zamawia dania kuchni polskiej, ale jednocześnie 58 proc. gości wybiera kuchnię włoską. Co ciekawe, 46 proc. badanych jest bardzo ciekawych nowych dań o nieznanych nazwach i chętnie lub nawet bardzo chętnie wybiera je z menu. Fakt ten pozostawia pole do popisu szefom kuchni, by Ci oferowali nowe, zaskakujące koncepcje pizzy i dań włoskich.
Polscy konsumenci wybierają szybkość
Bary szybkiej obsługi – jak podaje PMR w raporcie „Rynek HoReCa w Polsce 2024”, były liderem sprzedaży w 2023 roku, tuż za nimi uplasowały się na pozycji drugiej pizzerie, które w większości przypadków mają także dynamiczny model sprzedaży dań.
Czy generacja Z wzmocni pozycję rynkową pizzeri?
Konsumenci z generacji Z częściej niż restaurację wybierają bary szybkiej obsługi i pizzerie i chętnie sięgają po produkty typu food-to-go, do których należy pizza. Patrząc na dane konsumenckie, pozostaje nam życzyć wszystkim pizzeriom i pizzaioli miłych klientów, którzy będą wracać regularnie po swój ulubiony kawałek Margherity czy Capricciosy.
Inspiracje od Vogue Polska
Dziennikarka Vogue Polska opublikowała listę najlepszych, jej zdaniem, pizzeri. Warto ocenić tę selekcję i zainspirować się argumentacją Vouge: Miejsca z najlepszą pizzą w Warszawie