Acai bowl to nie konkretne danie – to sposób komponowania pożywnej i zdrowej przekąski, dającej zastrzyk energii na cały dzień. Jej licznymi zaletami zachwycili się klienci, a wiele restauracji, zwłaszcza tych z ofertą śniadaniową, wychodzi im naprzeciw. W jaki sposób możesz wykorzystać modę na Acai bowl w swoim lokalu gastronomicznym?

Ojczyzną Acai bowl jest Brazylia, bowiem to właśnie tam rosną owoce Acai. Dziś jednak tę potrawę kojarzy się nie tyle z kuchnią Ameryki Południowej, co z jadłospisami zdrowej diety. Czym tak naprawdę jest Acai bowl? To zdrowa przekąska, której obowiązkowym składnikiem są jagody acai w charakterystycznym, ciemnofioletowym kolorze. W pożywnej Acai bowl na słodko powinny znaleźć się następujące elementy:

  • jagody acai,
  • dowolne owoce,
  • nabiał: jogurt, mleko lub napój roślinny,
  • nasiona i orzechy,
  • słodzik: miód, syrop klonowy.

Acai bowl można podawać także w wersji wytrawnej. Wówczas rezygnujemy ze słodkich komponentów, zastępując je warzywami, gotowanymi na twardo jajkami, tofu czy kurczakiem. Liczba możliwych kombinacji jest właściwie nieograniczona.

Jakie korzyści zdrowotne daje jedzenie Acai bowl?

Acai bowls podbiły serca konsumentów na całym świecie dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Zawdzięczają je przede wszystkim wykorzystaniu jagód acai, które uznawane są za superfoods – są jednymi z owoców najbardziej bogatych w przeciwutleniacze, poprawiające zdrowie serca oraz pamięć, a nawet, jak się uważa, chroniące przed rakiem. Połączenie mocy tych niepozornych jagód z innymi składnikami skutkuje tym, że Acai bowls mają bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Wspierają serce, ponieważ zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, walczą ze złym cholesterolem, wpływają korzystnie na układ pokarmowy wspomagając trawienie i zapobiegając zaparciom.

Osoby jedzące regularnie tego typu przekąski mogą zaobserwować u siebie wyższą odporność, bowiem jagody acai są bogate w witaminę C, lepszy stan skóry oraz więcej energii – Acai bowl dostarcza naturalne cukry i składniki odżywcze, dzięki którym ciało ma więcej sił do działania. Stąd popularność tych dań zwłaszcza w menu śniadaniowym.

Acai bowls podbijają restauracje w USA

Badania rynku w Stanach Zjednoczonych, przeprowadzone przez firmę Datassential, zajmującą się zbieraniem danych dotyczących żywności i napojów, pokazały, że obecnie Acai bowls można spotkać w 0,8 proc. restauracyjnych menu w USA. Wynik może nie wydaje się imponujący, jednak należy wziąć pod uwagę, że w ciągu czterech lat liczba restauracji oferujących takie przekąski wzrosła o 54 proc.! Wzrost zainteresowania tego typu daniem jest zatem niezaprzeczalny. Te same badania dowiodły, że 57 proc. ankietowanych zna Acai bowls, 27 proc. próbowało ich. Najczęściej przekąskę tę wybierają wegetarianie i weganie.

Poznaj inspiracje z Zachodu

Jeżeli chcesz wprowadzić Acai bowls do oferty swojej restauracji, zacznij od podjęcia kilku decyzji. Warto zastanowić się, czy będą one dostępne jako danie śniadaniowe, dostępne tylko w godzinach porannych, czy przez cały dzień. Kolejna kwestia to zakres menu. Bardziej popularne są Acai bowls na słodko, jednak wytrawne przekąski z awokado, jajkiem na twardo czy łososiem z pewnością także będą miały sporo zwolenników.

Ostatnią kwestią do ustalenia jest to, czy gość będzie miał możliwość samodzielnego skomponowania swojej miseczki, czy też będzie mógł wybrać gotowy zestaw z menu. W Ameryce nowym trendem jest oddanie sprawczości klientowi – restauracja nie przygotowuje konkretnej oferty Acai bowls w karcie, zamiast tego oferuje sorbet z jagód acai oraz świeże owoce, orzechy i inne dodatki, wzorując się na popularnych sieciach lokali z kanapkami, gdzie pracownik każdorazowo przygotowuje zamówienie dla gościa według jego indywidualnych wymagań.

Na co zwrócić uwagę, wprowadzając Acai bowl do oferty?

Przygotowując się do wprowadzenia dania typu Acai bowl do oferty swojego lokalu gastronomicznego, warto wziąć pod uwagę kilka szczegółów. Przede wszystkim należy pamiętać, że przekąski na bazie jagód acai są komponowane w większości ze świeżych składników. Część z nich można jednak zastąpić mrożonymi, np. niektóre owoce. Niezbędne będą zatem komponenty wysokiej jakości. Im ich więcej, tym lepiej dla klienta, jednak nadmiar także może przytłoczyć, dlatego na początek wystarczy kilka opcji wyboru. Warto dopasować je do obecnych trendów dietetycznych i uwzględnić wariant wegański czy bezglutenowy.

Ważne, by kucharz lub pracownik, który będzie przygotowywał Acai bowl, robił to estetycznie – te przekąski podbijają social media dzięki swoim kolorom i czystemu wykończeniu, zatem tego etapu także nie można pominąć. Należy także zatroszczyć się o to, by klienci, którym dotąd Acai bowl była obca, zechcieli zapoznać się z tym daniem. Pomoże przystępny i atrakcyjny opis oraz dodatkowa promocja w mediach społecznościowych, poparta wymienieniem zalet prozdrowotnych tej przekąski oraz atrakcyjnym materiałem fotograficznym.