Przewodnik Gault & Millau wraca do Polski. Inspektorzy ocenią 200 restauracji
Kiedy inspektorzy Gault & Millau zaczną oceniać restauracje?
Po pięciu latach przerwy do Polski powraca przewodnik Gault & Millau. Inspektorzy ruszają w teren już 15 maja, ponownie ocenią i wyróżnią najlepsze lokale gastronomiczne w naszym kraju. Premiera nowej edycji przewodnika odbędzie się podczas uroczystej gali w styczniu 2026 roku.
Krajowi inspektorzy Żółtego Przewodnika odwiedzą i ocenią ponad 200 restauracji w całej Polsce. Poza dużymi aglomeracjami, mają wizytować też ciekawe miejsca w mniejszych miastach. Licencję na wydawanie przewodnika w naszym kraju uzyskała Agencja Smarten, a funkcję dyrektora generalnego Gault & Millau Polska objął jej szef i właściciel Jacek Krawczyk.
Jacek Krawczyk: Gault & Millau będzie szukać wybitnych restauracji także poza aglomeracjami
– W odróżnieniu od innych przewodników, Gault & Millau postara się zaglądać do mniejszych miejscowości, by szukać tam perełek restauracyjnych. Nie ograniczymy się tylko do fine diningowych lokali. Chcemy też zwrócić uwagę na restauracje hotelowe oraz postawić na integrację całej branży gastronomicznej, czego dowodem będą nowe kategorie wyróżnień przyznawanych podczas corocznej gali inaugurującej przewodnik. Jedno jest pewne – zrobi się żołto na polskiej scenie kulinarnej! Każdy, kto kreuje ofertę restauracji, ma szansę na wyróżnienie. Do notesu naszego inspektora mogą trafić nie tylko nazwiska szefów kuchni, ale też cukierników, sommelierów czy managerów.” – mówi Jacek Krawczyk.
Szef polskiej edycji przewodnika przewiduje sporo zmian w jego modus operandi. – Szykuje się dużo zmian w funkcjonowaniu Gault & Millau Polska. Będziemy bardziej otwarci na dzielenie się swoją wiedzą z restauracjami, ale jednocześnie stawiamy na wysokie wymagania. Nie będzie już tak łatwo zaistnieć w przewodniku, jak kiedyś. Szefowie kuchni i restauratorzy będą musieli wznieść się na wyżyny swoich umiejętności i dopracować ofertę w każdym szczególe. Inspektorzy ocenią nie tylko potrawy, ale też serwis, atmosferę, kartę win, czystość, dodatkowe doznania czy spójność całego konceptu. Nastawiamy się na jakość, a nie na ilość, dlatego liczba debiutujących lokali będzie mniejsza niż w latach ubiegłych – zapowiada.
Dlaczego Żółty Przewodnik w Polsce został zawieszony?
Polska historia Gault & Millau rozpoczęła się w 2014 roku, gdy opublikowano pierwszą rodzimą edycję Żółtego Przewodnika. Ukazywała się ona przez sześć lat pod okiem Justyny Adamczyk, niestety została zawieszona w 2020 roku, w czasie pandemii COVID-19. Polska edycja przyczyniło się do profesjonalizacji oceny restauracji w naszym kraju, wzrostu świadomości kulinarnej wśród konsumentów i podniesienia prestiżu zawodu szefa kuchni. Ci, którzy wówczas otrzymali wyróżnienia w formie czapek kucharskich, do dziś często podkreślają, że były one inspiracją do dalszego rozwoju.
Ten artykuł także Cię zainteresuje: Włoskie delikatesy i gastro corner – czy to dobre połączenie?
Czym jest przewodnik kulinarny Gault & Millau?
Za powstaniem Żółtego Przewodnika stoją dwaj francuscy dziennikarze kulinarni – Henri Gault i Chrisfan Millau. Zafascynowani francuską rewolucją kulinarną, w 1969 roku postanowili stworzyć publikację, która doceni nowoczesne podejście do gotowania i odwagę przełamywania schematów przez szefów kuchni. Ich przewodnik szybko stał się sławny dzięki entuzjastycznemu promowaniu nowej fali kuchni francuskiej (tzw. Nouvelle Cuisine kładła nacisk na lekkość, świeżość i nowatorskie formy podania) oraz konsekwentnemu poszukiwaniu najciekawszych talentów gastronomicznych.
Ważna jest także wymowa Gault & Millau. W języku polskim wymowa brzmi „go-e-mijo”.
