Nowa Gościnność – rusza autorski podcast Patrycji Siwiec, który zabiera słuchaczy za kulisy restauracji, barów i hoteli
– To nie jest kolejny podcast o gotowaniu. To rozmowy o ludziach, emocjach i tym, jak gościnność zmienia się na naszych oczach – mówi autorka i prowadząca Patrycja Siwiec-Pawłowska. Podcast Nowa Gościnność to odpowiedź na rosnącą potrzebę empatii, autentyczności i jakości relacji w branży HoReCa. Podcast sk ierowany jestarówno do profesjonalistów, jak i świadomych gości, a inspiruje do zadania prostego pytania: czy potrafimy być naprawdę gościnni?
Wśród gości pierwszych odcinków pojawiają się m.in.:
- Monika Walecka, piekarka, fotografka i twórczyni marki Cała w Mące. Propagatorka rzemieślniczego wypieku chleba i czułego podejścia do jedzenia. Autorka książek kulinarnych i jedna z najważniejszych postaci polskiego „slow baking”.
- Agnieszka i Marcin Kręgliccy, rodzeństwo, które zmieniło warszawską gastronomię. Właściciele kultowych restauracji (m.in. Opasły Tom), promują sezonowość, autentyczność i polskie produkty. Pionierzy konceptów łączących sztukę, design i kuchnię.
- Agata Wojda, Szefowa kuchni restauracji Ferment na warszawskiej Sadybie i kulinarna perfekcjonistka, znana z poetyckiego podejścia do gotowania.
- Czarek Nowak, utalentowany barman, który dzięki swoim umiejętnościom i kreatywności zyskał uznanie w branży. Minimalizm, skupienie na najmniejszych szczegółach i pasja do gościnności to jego znak rozpoznawczy. Na co dzień spotkacie go w krakowskim Tagu).
- Mariusz Diakowski, restaurator z ponad 25-letnim doświadczeniem, który przeszedł przez wszystkie szczeble hierarchii gastronomicznej. Założyciel i współwłaściciel restauracji Stary Dom w Warszawie.
- Ela Nitsze, prezes zarządu Belvedere Gourmet Group, a wcześniej wieloletnia dyrektor wielu hoteli. Laureatka nagrody „Hotelarz Roku”.Jej pasją jest wakeboarding, dziedzina sportu w której odnosi imponujące sukcesy. Wspomnę tylko o kilku: zdobyła złote medale na Mistrzostwach Świata oraz Mistrzostwach Europy i Afryki.
- Dawid Pytkowski, Szef baru i Master Distiller w El Koktel. Związany z barmaństwem od ponad 17 lat, zwycięzca wielu konkursów barmańskich w Polsce i za granicą m.in. w 2021 roku Kinley Mixology Club oraz członek elitarnego programu Campari Red Hands 2023.
- Karolina Biskup, barmanka i właścicielka koktailbaru BOTANISTA w Zielonej Górze. Promuje kulturę koktailową na zachodniej ścianie Polski. Miłośniczka ginu. Dzięki dbałości o widoczność w social mediach jej bar zdobył rozpoznawalność nie tylko lokalni
Zapraszamy do słuchania i udostępnienia Nowa Gościnność
Przeczytaj również o Festiwalu Win Polskich Białe Czewone