Wendy’s®, globalna marka restauracji szybkiej obsługi (QSR) z siedzibą w Stanach Zjednoczonych, w zeszłym roku ogłosiła plany ekspansji w Europie, w tym w Polsce. Firma niedawno podpisała nowe umowy z franczyzobiorcami w Irlandii, Rumunii i Szkocji, co oznacza otwarcie ponad 150 restauracji. Jak informuje PROFIT system, w Polsce trwają rozmowy, które wyłonią master franczyzobiorcę i partnerów regionalnych. Trwa też rekrutacja pojedynczych biorców.

70 procent restauracji Wendy’s poza USA

Wendy’s spodziewa się, że 70 procent nowych restauracji w ciągu najbliższych czterech lat będzie otwierać poza Stanami Zjednoczonymi. Sieć stawia na partnerów franczyzowych, którzy chcą pracować zgodnie z długoterminową wizją marki i mają doświadczenie operacyjne. Rentowność i zrównoważony wzrost są podstawą rozwoju Wendy’s.

300 nowych restauracji Wendy’s

W ciągu ostatnich trzech lat Wendy’s otworzyła prawie 300 nowych restauracji, rozszerzając swoją międzynarodową obecność do ponad 1300 lokalizacji na 33 rynkach zagranicznych. Ekspansja zagraniczna przyczyniła się do wzrostu rocznych przychodów ze sprzedaży do poziomu prawie 2 miliardów dolarów. Wendy’s wkrótce zaprosi kandydatów na franczyzobiorców w Polsce. Jak informuje Arkadiusz Słodkowski, Przewodniczący Rady Nadzorczej w Profit System, udział konceptów burgerowych wzrósł w Polsce do ponad 40% wartości sprzedaży wśród wszystkich restauracji szybkiej obsługi. Co więcej, oczekuje się, że sprzedaż burgerów wzrośnie w Polsce o ponad 100% w ciągu najbliższych pięciu lat, a znajomość marki Wendy’s wynosi 50%, pomimo tego, że sieć nie ma jeszcze żadnej restauracji w Polsce. 74% Polaków stwierdziło, że planuje odwiedzić restauracje Wendy’s, jak zostaną otwarte w Polsce.

Firma Wendy’s i jej franczyzobiorcy zatrudniają setki tysięcy osób w ponad 7000 restauracji na całym świecie, z czego ponad 1300 znajduje się poza Stanami Zjednoczonymi. Założona w 1969 roku firma słynie z  kwadratowych hamburgerów ze świeżej wołowiny oraz dań takich jak kanapka z kurczakiem i nuggetsami, Baconator® i deser Frosty®.

Autor