Czy należy bać się nocnego gotowania?
Dzięki nocnemu gotowaniu potrawy mogą być przygotowywane w niskiej temperaturze przez kilka godzin. Niektórzy szefowie kuchni obawiają się jednak zostawiać je bez nadzoru na całą noc. Czy należy bać się nocnego gotowania? Nie, ponieważ na przeciw wychodzą nowoczesne urządzenia, takie jak iCombi Pro i iVario Pro od RATIONAL. Gwarantują one doskonałe efekty i pełne bezpieczeństwo. Co za tym idzie, kiedy zespół kończy pracę i wychodzi z kuchni, ta wcale nie musi przestawać działać.
Zalety nocnego gotowania
– Zalety gotowania nocnego są oczywiste – mówi Jarosław Kołodziejek, szef kuchni RATIONAL – W ten sposób maksymalnie wykorzystujemy czas przestoju, a rano personel ma już gotowe do użycia gulasze, pieczenie czy buliony, co pozwala zaoszczędzić cenne godziny pracy. Dodatkowo można obniżyć koszty energii, ponieważ nocne taryfy prądu są często tańsze –
Nocne gotowanie pod kontrolą
Niektórzy szefowie kuchni obawiają się jednak zostawiać potrawy bez nadzoru na całą noc. Co jeśli mięso nie będzie dopieczone albo dojdzie do awarii zasilania?
– Dzięki inteligentnej technologii te obawy są całkowicie nieuzasadnione – uspokaja Jarosław Kołodziejek. – Urządzenia takie jak iCombi Pro i iVario Pro na bieżąco monitorują cały proces gotowania i automatycznie dostosowują parametry do rodzaju przygotowywanej potrawy. Gdy danie jest gotowe, urządzenie samo przełącza się w tryb podtrzymania, by zapobiec przegotowaniu i zachować smak oraz strukturę. Rano wita nas więc mięso miękkie, soczyste i idealnie przyrządzone. Jeśli ktoś mimo wszystko chce mieć wszystko pod kontrolą, wystarczy połączyć się z iCombi Pro lub iVario Pro zdalnie przez aplikację ConnectedCooking i sprawdzić aktualny przebieg gotowania – dodaje szef kuchni RATIONAL. Jeśli coś pójdzie nie tak – np. pojawi się błąd systemu lub wahania temperatury – użytkownik natychmiast otrzymuje powiadomienie push na smartfonie –
Technologia RATIONAL dba również o bezpieczeństwo higieniczne – wszystkie dane HACCP, takie jak temperatura docelowa, rzeczywista i temperatura w rdzeniu produktu, są automatycznie zapisywane i dostępne w ConnectedCooking, np. podczas kontroli sanitarnej.

Nocne gotowanie możliwe dzięki nowym technologiom
Warto dodać, że iCombi Pro oraz iVario Pro zostały przetestowane i certyfikowane do pracy bez nadzoru, spełniając międzynarodowe wymogi bezpieczeństwa elektrycznego, termicznego i mechanicznego.
– Gotowanie nocne ma mnóstwo zalet, ale restauratorzy muszą mieć pewność, że ich potrawy są przygotowywane bezpiecznie i dokładnie tak, jak tego oczekują – nawet bez obecności w kuchni. Nowoczesna technologia tę pewność daje – ułatwia pracę, zwiększa efektywność i odciąża zespół – podsumowuje Jarosław Kołodziejek.
Więcej informacji o piecu konwekcyjno-parowym iCombi Pro, iVario Pro oraz ConnectedCooking znajdziesz na stronie.
Czytaj też o zasadach obowiązujących gastronomię w związku z wejściem systemy kaucyjnego.





