System kaucyjny od 1 października- jakie zmiany w Twojej restauracji
1 października rusza system kaucyjny, który ma wesprzeć realizację unijnych wymogów, uporządkować kwestię recyklingu i wesprzeć ochronę środowiska. W jaki sposób wpłynie na działanie restauracji? Odpowiadamy na podstawowe pytania.
Cel systemu kaucyjnego
Dzięki systemowi kaucyjnemu przedsiębiorcy mają osiągną określony poziom selektywnego zbierania butelek czy puszek, w których są sprzedawane napoje. Polska rozszerzyła zakres zbiórki obowiązujący w innych krajach – oprócz plastikowych butelek system obejmuje u nas także puszki i butelki szklane. System nie będzie miał jednego centralnego operatora.
System kaucyjny w życiu restauracji
Tak na prawdę w przypadku opakowań przeznaczonych do dań system kaucyjny obowiązuje już od 1 stycznia 2024 roku. Restauracje, bary i inne punkty gastronomiczne wydające posiłki na wynos muszą zbierać opłaty za jednorazowe opakowania z tworzyw sztucznych lub zaoferować alternatywę wielorazową.
Od 1 października 2025 r. zacznie obowiązywać powszechny system kaucyjny dla opakowań po napojach (puszki, butelki PET do 3 l, butelki szklane wielorazowe). Placówki HoReCa będą musiały doliczać kaucję do ceny napojów i zwrócić ją konsumentom po oddaniu opakowania. Restauracje same będą odpowiadać za zbieranie opakowań na miejscu i ich odsyłanie do systemu, natomiast klienci będą zwracać opakowania na wynos.
Które restauracje w systemie kaucyjnym
Lokale o powierzchni sprzedaży powyżej 200 m² mają obowiązek utworzenia punktu zbiórki (przyjmowanie opakowań i zwrot kaucji). Mogą to zrobić samodzielnie lub wspólnie z innymi podmiotami. Lokale o powierzchni sprzedaży poniżej 200 m² nie mają obowiązku tworzenia punktu zbiórki, chyba że sprzedają napoje w szklanych butelkach wielokrotnego użytku – wtedy obowiązkowe jest zwracanie kaucji oraz przyjmowanie pustych opakowań szklanych. Możliwe jest utworzenie wspólnego punktu zbiórki przez kilka lokali gastronomicznych – np. w centrum handlowym. Wymaga to ustaleń z organizatorem Punktu Zbiórki.Więcej informacji na stronie MKiŚ.
Kiedy restauracja ma doliczyć konsumentowi kaucję?
Jeśli napój jest wydawany w opakowaniu objętym systemem kaucyjnym (PET, puszka, szkło wielokrotnego użytku), należy doliczyć kaucję. Jeśli napój jest przelewany do dzbanka lub szklanki, kaucja nie jest doliczana konsumentowi, lecz rozliczana z operatorem Systemu Kaucyjnego.
Jakie warunki musi spełniać system kasowy POS?
System kasowy musi umożliwiać naliczanie kaucji osobno od ceny produktu. Kaucja nie podlega VAT, ale musi być widoczna na dokumencie sprzedaży.
Jakie obowiązki informacyjne musi spełnić restauracja
Placówka ma obowiązek poinformować konsumenta o doliczaniu kaucji – np. przy kasie, w menu, na paragonie.
Jak definiowana jest powierzchnia sprzedaży restauracji
Zgodnie z Art. 2 pkt. 19 Ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz.U. z 2024 r. poz. 1130) powierzchnia sprzedaży to obszar, w którym dochodzi do sprzedaży detalicznej napojów. Punktem wyjścia do rozważań dotyczących obowiązku uruchomienia Punktu Zbiórki jest właściwe obliczenie powierzchni sprzedaży.
Czy konsument może zwrócić opakowanie bez okazania paragonu?
Konsument może zwrócić opakowanie bez okazywania paragonu, jeśli opakowanie jest oznakowane systemem kaucyjnym.
.





