Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia, a może pierwszy, z którego rezygnujemy? Z badań SW Research na zlecenie marki Puratos wynika, że regularne spożywanie śniadań wciąż nie jest standardem. Niemal co czwarty Polak przyznaje, że pomija pierwszy posiłek dnia. Jednocześnie rośnie świadomość jakości produktów, które trafiają na nasz talerz. Na polskich stołach królują nabiał, jajka i chleb, do którego jakości przykładamy coraz większą wagę. W rzeczywistości już ponad ¾ Polaków jest gotowych zapłacić więcej za bochenek z zakwasem niż za zwykły chleb drożdżowy.

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia

Choć śniadanie jest wciąż uznawane za najważniejszy posiłek dnia, dla wielu Polaków ten poranny rytuał nie jest tak oczywisty. Z raportu firmy Puratos wynika, że 82% osób je śniadanie codziennie, jednak 18% przyznaje, że pomija je przynajmniej od czasu do czasu. Najbardziej wyraźny jest jednak kontrast pokoleniowy. W grupie poniżej 24 roku życia tylko 65% badanych je śniadanie każdego dnia, podczas gdy wśród starszych odsetek ten wynosi 84%. Brak czasu, pośpiech i poranne obowiązki sprawiają, że śniadanie u niektórych ustępuje miejsca kawie lub szybkim przekąskom.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, bo po nocnym odpoczynku organizm potrzebuje energii i równowagi. Dobre śniadanie daje siłę, stabilizuje poziom cukru i przygotowuje ciało do działania. Najgorsze nawyki to pośpiech oraz sięganie po słodkie gotowce i przetworzone produkty – dają chwilowy zastrzyk energii, a potem szybki spadek sił. Lepiej poświęcić chwilę na naturalne produkty, świeże warzywa, jajka i kromkę chleba na zakwasie – to naprawdę zmienia poranek – komentuje Andrzej Polan, szef kuchni i osobowość kulinarna.

Graf. Puratos Polska

Jakość śniadania Polaków

Większość Polaków pozytywnie ocenia swoje śniadania. 83% uważa je za syte, a trzy czwarte za zdrowe i wartościowe odżywczo. Jednak jedynie 69% przyznaje, że ich poranny posiłek nie jest monotonny. Różnica ta pokazuje, że choć staramy się jeść dobrze, wciąż brakuje nam pełnej równowagi – na stołach dominują nabiał, chleb i jajka.

W naszych śniadaniach wciąż za dużo jest przetworzonych produktów – słodkich bułek, gotowych wędlin czy jogurtów z dodatkiem cukru. Zdrowe i pożywne śniadanie powinno składać się z prostych, naturalnych produktów. Są to pełnowartościowe białko, warzyw, dobre tłuszcze i oczywiście wysokiej jakości pieczywa. Chleb z zakwasem jest tu kluczowy – syci, daje stabilną energię i wspiera trawienie, stanowiąc fundament dla całego posiłku – podkreśla Andrzej Polan.

Pieczywo – najchętniej wybierany element śniadania Polaków

Pieczywo pozostaje stałym elementem polskiego poranka – zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Z badania marki Puratos wynika, że najczęściej sięgamy po nabiał (74%), a równie często po chleb i jajka (po 64%). Na śniadaniowych stołach gosczą też napoje (65%) i produkty mięsne (58%), a niemal co dziesiąta osoba rozpoczyna dzień od słodyczy.

Wśród chlebów najchętniej wybierane są żytnie lub mieszane z ziarnami (40%), a zaraz za nimi wypieki z zakwasem (37%). Nieco rzadziej Polacy wybierają biały chleb pszenny (36%) lub tradycyjny żytni (34%). Bułki, obok chleba, pozostają ważnym elementem polskiego śniadania. Jak pokazuje raport marki Puratos, spożywa je na śniadanie 44% Polaków. Najczęściej wybierane są pełnoziarniste grahamki (57%), bułki z ziarnami (56%) oraz klasyczne kajzerki (55%). Pieczywo to nie tylko codzienny element śniadania, ale też coraz częściej miernik jakościowego posiłku i świadomego stylu życia. Jak zauważają eksperci, coraz więcej osób zwraca uwagę na skład, rodzaj mąki czy sposób wypieku.

Ile jesteśmy w stanie zapłacić za dobry chleb?

Ponad połowa konsumentów deklaruje, że podczas zakupów zwraca uwagę na obecność zakwasu w składzie chleba, a 94% przyznaje, że tego rodzaju pieczywo pojawia się w ich domu przynajmniej od czasu do czasu. Wraz z rosnącą świadomością jakości zmienia się też nasze podejście do ceny. Ponad trzy czwarte Polaków (77%) deklaruje, że byłoby gotowych zapłacić za chleb z zakwasem więcej niż za zwykły bochenek, a 14% z nich – nawet dwukrotność ceny. To pokazuje, że dla wielu konsumentów jakość pieczywa odkrywa istotną rolę.

Po chleb na śniadania do lokalnej piekarni

Zmieniają się nie tylko nasze nawyki żywieniowe, ale i miejsca, w których kupujemy chleb. Coraz chętniej wracamy do lokalnych, rzemieślniczych piekarni – to właśnie tam zaopatruje się dziś 31% Polaków. Dla porównania, w dyskontach pieczywo kupuje 17% badanych, w supermarketach i hipermarketach – 16%, a w piekarniach sieciowych – 14%. Niewielka grupa (3%) piecze chleb samodzielnie. Pokazuje to, że Polacy doceniają świeżość, krótszy skład i rzemieślniczy charakter wypieków.

Czytaj o planach ekspansji RestaurantWeek

Autor

  • Magdalena Figurna

    Magdalena Figurna,  Redaktor Naczelna i Key Account Menedżerka portalu Raport Restauratora. Z rynkiem HoReCa związana jest od kilkunastu lat.