Patelnia i piec, dorada i żabnica
W krótkich słowach Szef Giancarlo Russo mówi o tym, jaką rolę grają owoce morza w kuchni włoskiej i o czym trzeba pamiętać, chcąc wprowadzić takie dania do karty.
WH: Proszę nam powiedzieć, jaką rolę we włoskiej kuchni grają owoce morza?
Giancarlo Russo: Owoce morza grają główną rolę! Nie pizza! Pizza jeszcze dodatkowo. Często, gdy zamawiamy jedzenie – zamawiamy pizzę. Dla nas nie jest jednak daniem głównym, absolutnie, tylko tzw. il primo piatto (pierwszym daniem – red.) Owoce morza – grają główną rolę.
Czytaj również: Sięgajmy po polskie ryby ze stawów – wywiad z Rafałem Zarębą – Raport Restauratora
WH: A to ciekawe, bo ja osobiście myślałam, że Italia to jest pizza i pasta.
Giancarlo Russo: Pomyłka. Tu jest wszystko! We Włoszech jest wszystko, risotto, owoce morza, jeszcze grzyby, dziczyzna, dużo warzyw, białe trufle.
Magdalena Figurna: Zaczynają je hodować w Małopolsce, bo jest za mało deszczów w Toskanii.
Giancarlo Russo: Białych trufli nie hodują, bo to są dzikie trufle. Letnie czarne trufle można hodować. Zimowe trufle, również czarne, ich też się nie hoduje.
WH: Czy ryby i owoce morza należy serwować przez cały rok, czy raczej to są składniki sezonowe?
Giancarlo Russo: Cały rok idą, ale różne składniki mają swoje sezony. W sezonie mule najlepiej jeść wiosną. Albo inny ich rodzaj jeść w lato. Tak samo jest z rybami, które najlepiej jeść sezonowo, chociaż można je jeść przez cały rok.
WH: W Polsce utarło się takie przekonanie, że do ryb i owoców morza powinno się serwować wyłącznie białe wino? Czy to prawda i skąd w ogóle jest to przekonanie u nas?
Giancarlo Russo: Teraz akurat serwują Merlot z żabnicą, to bardzo dobre połączenie. Normalnie nie serwujemy Barbaresco, Barolo, Chianti z owocami morza. Podobnie wina takiego jak primitivo też się nie wolno łączyć z owocami morza. Natomiast czerwone Merlot fantastycznie komponuje się z rybą.
WH: Czyli zdecydowanie nie białe. Tak jak u nas się zazwyczaj mówi, że wszystko białe, że białe wino tylko do ryb. A proszę mi powiedzieć, jeżeli restaurator chciałby wprowadzić do swojej oferty owoce morza, to o co musi zadbać? Jakie wyposażenie mieć do przygotowania tego?
Giancarlo Russo: Patelnie i piec.
WH: I umieć gotować. To na początku przydałaby się wycieczka do Włoch, żeby to idealnie móc zrobić. A proszę powiedzieć, jakie dania rybne podbiły serca Polaków?
Giancarlo Russo: Co lubią Polacy? Bardzo lubią doradę. Drugą ulubioną rybą moim zdaniem jest żabnica, ale Polak generalnie lubi wszystkie morskie ryby.
WH: A proszę powiedzieć, jak pan ocenia dzisiejsze wydarzenia?
Giancarlo Russo: Kiedy Rok temu organizowaliśmy to spotkanie, to przyjechało 70 osób, dzisiaj jest około 100 osób, a więc coraz więcej gości interesuje kuchnia włoska.