Wśród Szefów Kuchni walczących o zwycięstwo na najlepsza potrawę z karpia w dnu 5.10.2024 r. znajdą się następujące drużyny:

Arkadiusz Schneider i Jakub Krzyściak
Pałac Goetz z Brzeska
Paweł Stępniak i Piotr Dzikowski
Fabryka Wełny z Pabianic
Adam Łodej i Filip Bugajski
Restauracja La Sora Hotel Binkowski z Kielc
Paweł Kucharski i Kamil Kowal
Restauracja MammaMia w Karpaczu
Krzysztof Klimaszewski i Bartłomiej Drewnowski
Brasserie Selgros w Piasecznie
Mariusz Banaśkiewicz i Adam Wojtkowski
Courtyard By Marriott Warsaw Airport, Warszawa

Uczestnicy będą mieli 90 minut na przygotowanie dania głównego gdzie oprócz karpia opolskiego będzie musiało się znaleźć kiszone warzywo z Gospodarstwo Rolnego Sznajderów.

Potrawy będą oceniane przez wyjątkowe Jury w składzie:

  • Marcin Bielec
  • Jean Bos
  • Krzysztof Gawlik
  • Wojciech Harapkiewicz
  • Wolfgang P. Menge
  • Joanna Ochniak
  • Marcin Przybysz
  • Giancarlo Russo
  • Marcin Soból
  • Robert Sowa
  • Paweł Stawicki
  • Krzysztof Robert Szulborski
  • Jarosław Uściński
  • Jarek Walczyk

Dzień wcześniej, w piątek 4 października 2024 roku gotować będzie sześć drużyn uczniów szkół gastronomicznych w Konkursie “Czas na rybę! Junior”.

Natalia Kalenik i Magdalena Połonowska
Przyjadą z Białegostoku, gdzie uczą się w Zespole Szkół Gastronomicznych
Mariia Didenko i Michał Kamiński
Przyjadą z Jeleniej Góry, gdzie uczą się w Zespole Szkół Technicznych i Branżowych im. Stanisława Staszica „HANDLÓWKA”
Zuzanna Śliwa i Martyna Talar
Przyjadą z Nawojowej, gdzie uczą się w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. W.Witosa
Oliwia Kukulla i Karolina Wienczek
Przyjadą z Opola, gdzie uczą się w Publicznym Technikum nr 2
Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk
Przyjadą z Wodzisławia Śląskiego, gdzie uczą się w Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej
Nazarii Radochyn i Maksym Minaiev
Przyjadą z Kędzierzyna-Koźla, gdzie uczą się w Zespole Szkół nr 1


Potrawy będą oceniane przez jury w składzie:
  • Janusz Garncarczyk
  • Radosław Kłapacz
  • Krzysztof Malinowski
  • Marek Namysłowski
  • Joanna Ochniak
  • Artur Piotrowski
  • Krzysztof Wierzba
Jest o co walczyć!

Nie tylko prestiż i dobra zabawa!

Profesjonaliści walczą o nagrodę o wartości ponad 8.000,- zł. Dodatkowo firma UNOX
zaprasza laureatów na zwiedzanie fabryki pieców we Włoszech! Specjalną nagrodą jest staż
w Restauracji Epoka w Warszawie u jednego z jurorów Konkursu – Marcina Przybysza!
Uczniowie mają do wygrania nagrody o wartości do 2.400,- zł oraz minimalnie tygodniowy
staż w Restauracji Lizawka u szefa kuchni Artura Piotrowskiego ze stowarzyszenia Euro-
Toques Polska.


Partnerzy wydarzenia
Podczas wydarzenia partnerzy będą prezentowali swoje produkty i ofertę. Będzie to
doskonała okazja do nawiązania relacji biznesowych między innymi z: właścicielem Hotelu
Jakubus – firmą Osadkowski sp. z o.o., producentem pieców konwekcyjnych – firmą UNOX, dystrybutorem sprzętu gastronomicznego – RM Gastro, producentem porcelany Lubiana,
producentem soków – Purena, dystrybutorem przypraw – firmą Darpol, producentem
produktów tłuszczowych – firmą Bunge, dystrybutorem japońskich noży KAI – Home Brand,
producentem sprzętu gastronomicznego Heinzelmann.


Impreza towarzysząca – Forum dyskusyjne “Smaczna przemiana karpia”


W niedzielę, 6 października, również na Zamku w Niemodlinie ciąg dalszy gotowania na
najwyższym poziomie.
Podczas Forum dyskusyjnego odbędą się prelekcje i dyskusje dotyczące ryb oraz
gotowania.
W programie między innymi prelekcja profesora Jarosława Dumanowskiego i Marcina
Przybysza, dotycząca budowania marki restauracji w oparciu o aspekt historyczny i
kulinarne tradycje. Bogusław Pawlikowski z Morskiego Instytutu Rybackiego opowie o
kierunkach przetwórstwa karpia – pod kątem gastronomii i gospodarstw rybackich. Lidia
Jażdżewska podzieli się swoimi doświadczeniami w prowadzeniu gospodarstwa rybackiego
z rozszerzeniem usług o przetwórstwo, gastronomię, edukację, turystykę i rekreację.
Podczas Forum odbędą się także pokazy kulinarne:

  • Marcin Przybysz – Szef Kuchni z Restauracji Epoka, przygotuje potrawę „Karp bez
    kości z książki Compendium Ferculorum 1882 r.”
  • Robert Sowa z Wojciech Harapkiewicz – wspólnie ugotują potrawę „Karp pieczony/
    soczewica/ marchew/ sos skorupiakowy”
  • Kamil Klekowski pokaże natomiast różne formy przetworów z ryb – jako potencjał dla
    restauracji i gospodarstw rybackich.
    Wstęp na Forum jest bezpłatny. Organizatorzy zapraszają na Zamek w Niemodlinie w godzinach 11-
    17.
Informacje o wydarzeniach:


Informacje o konkursie można znaleźć:

Na konkursowym profilu na Facebook planowana jest transmisja obu dni Konkursu!
Zapraszamy do oglądania www.facebook.com/CzasNaRybe (4 i 5 października).