Nowy BIG Classic w ofercie sieci MAX
Szwedzka sieć restauracji MAX Premium Burgers rozszerza swoje portfolio i wprowadza do oferty nowe warianty kanapki BIG Classic. Od 21 marca 2024 podwójny burger będzie dostępny w trzech wersjach – z wołowiną, z wołowiną i bekonem oraz w wersji wegetariańskiej z roślinną alternatywą mięsa Plant Beef.
Przedstawiciele sieci tłumaczą, że bezpośrednią przyczyną rozszerzenia oferty był sukces Burgera Rywala i kampanii „Robimy to lepiej”, którą sieć rozpoczęła w listopadzie 2023 konkurując z kultowym w Polsce Burgerem Drwala od McDonald’s. Efektem kampanii miał być 60% wzrost sprzedaży w okresie 15 listopada – 31 grudnia 2023.
MAX chce kontynuować strategię bezpośredniej konkurencji z innymi restauracjami typu fast-food obecnymi na polskim rynku. Nowe warianty ich klasycznej kanapki mają stanowić bezpośrednią konkurencję dla najmocniejszych pozycji McDonald’s i Burger Kinga, oferując klientom więcej wołowiny (lub jej roślinnej alternatywy).
„Sukces Burgera Rywala wzmocnił nasze przekonanie, że warto i należy stawiać wyzwania naszej konkurencji i całej branży fast food. Wprowadzając nowy produkt, chcemy udowodnić, że nasza interpretacja jednego z najbardziej znanych, podwójnych burgerów jest większa i smaczniejsza. Uwierzcie mi na słowo albo przekonajcie się sami: robimy to lepiej, a BIG Classic jest tego kolejnym dowodem” – mówi Richard Bergfors, CEO w MAX Burgers.

BIG Classic składa się z dwóch dużych porcji wołowiny, dwóch plastrów sera Cheddar, czerwonej cebuli, pikli, oryginalnego sosu i sałaty zamkniętych w specjalnej, składającej się z trzech części bułce z ziarnami sezamu. Goście mogą zamówić go z dodatkiem chrupiącego bekonu lub w wersji wegetariańskiej – z podwójną porcją Plant Beef zamiast klasycznej wołowiny. Dzięki temu BIG Classic Plant Beef staje się jednym z największych wegetariańskich burgerów w ofercie MAX’a.
„BIG Classic to nasza nowa interpretacja podwójnego burgera, początkowo nazwanego BIG MAX, który po dziś dzień oferujemy gościom w północnej części Szwecji. Istotna różnica polega na tym, że BIG Classic jest większy, jeszcze bardziej soczysty i zawiera chrupiące pikle. Wprowadzając BIG Classic, czerpiemy inspirację z naszej historii i burgera, który wprowadziliśmy już na początku lat 70-tych”– mówi Jonas Mårtensson, Szef Kuchni w MAX Burgers.