Największy i najpopularniejszy festiwal kulinarny w Polsce właśnie ruszył pod hasłem #BornToBeFoodie, a potrwa aż do 17 kwietnia. Restauracje w całym kraju zapraszają na wyjątkowe, trzydaniowe menu w cenach nawet 50% niższych niż w regularnej karcie. To jubileuszowa, 10-ta edycja festiwalu, a nasz portal objął ją swoim patronatem.

Inspiracje od wybranych restauratorów biorących udział w Restaurant Week 2025

Małe przyjemności
  • Warszawa – Gardens by Fort W samym sercu historycznego Fortu Mokotów, przy ulicy Szpilmana 6, kryje się Gardens by Fort – niezwykle klimatyczne miejsce, które zachwyca autorską kuchnią i nieszablonowym podejściem do smaku. To nie tylko restauracja, ale również przestrzeń, gdzie międzynarodowe inspiracje spotykają się z lokalnym charakterem, tworząc niezapomniane doświadczenia kulinarne. W ramach RestaurantWeek Gardens by Fort serwuje kremowe arancini z nutą dyni i koziego sera, aksamitne policzki wołowe z karmelizowaną marchwią i cytrynową bezę o idealnej kruchości. A dla miłośników roślinnych wariacji – fasola pinto w cytrusowym aioli, warzywa korzeniowe w towarzystwie kiszonego kumkwatu i karmelowa tarta z nutą kawy.
  • Białystok – Nastroje w Hotelu 3 Trio Restauracja mieści się w eleganckim Hotelu 3 Trio w stolicy Podlasia. Od ponad trzech dekad serwowane są tutaj dania, które godzą tradycję z nowoczesnymi inspiracjami, tworząc niezapomniane doznania kulinarne. Specjalnie na RestaurantWeek restauracja przygotowała menu pełne niebanalnych smaków. Wśród propozycji znaleźć można tatara wołowego z nutą Ponzu, chrupiącą jagnięcinę w panko czy czarne risotto z owocami morza inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Na deser serwowany jest mus kawowy z truskawką oraz delikatny ptyś kawowy z praliną orzechową, które stanowią doskonałe zwieńczenie posiłku.
  • Łódź – Heksagon 2.0 W restauracji Heksagon 2.0 śródziemnomorskie smaki spotykają się z autorską finezją. W menu festiwalowym królują wyjątkowe połączenia – gratin z ziemniaka z pastrami z rostbefu, pączek z gęsią, a także polędwica Black Angus z argentyńską krewetką i purée z batata z jalapeño. Miłośnicy ryb zachwycą się sezonowym dorszem Skrei z anchois i sosem z pieczonej papryki, a zwieńczeniem uczty będzie tartaletka z kremem cytrynowym, słonym karmelem i sorbetem cytrynowym z Limoncello.
  • Rzeszów – ​​Délice Eestauracja Délice to miejsce, gdzie francuski ser Raclette odgrywa główną rolę. Jego kremowa konsystencja i bogaty aromat przenikają większość dań, tworząc unikalne połączenia smaków. W menu królują chrupiące pajdy z roztopionym serem, kolorowe bowle, pinsy oraz słodkie brioche. Wśród festiwalowych propozycji znaleźć można włoski wypiek pszenny na sosie serowym z Raclette, prosciutto crudo oraz marmoladą chili-grejpfruit i rukolą, dekonstrukcję naleśnika z kaczką w sosie cytrusowo-czekoladowym oraz tartaletkę kakaową z insertem porzeczkowym, kremem rafaello i chrupiącym kokosem. Alternatywnie można skosztować koperkowego kremu z jajkiem w koszulce, quiche z topinamburem i szparagami oraz pieczonych brzoskwiń z cynamonową bezą.
  • Warmia i Mazury (Mikołajki) – Nóż w Wodzie Restauracja usytuowana jest w samym sercu Mikołajek. Podczas Festiwalu do wyboru są dwie wersje menu. Pierwsza składa się z wołowiny teriyaki na przystawkę, polędwiczki wieprzowej sous vide z aksamitnym gratin ziemniaczanym na danie główne i tarty jabłkowej na deser. Drugą ucztę otwiera tacos z krewetką, daniem głównym jest tagliatelle z owocami morza, a na koniec najlepsze, czyli mus z ciemnej czekolady z wiśniami.
Restauracja Heksagon

10 lat RestaurantWeek

Z okazji 10-lecia RestaurantWeek rusza wyjątkowy konkurs dla wszystkich pasjonatów kulinarnej przygody. Do zdobycia są nagrody, które spełnią marzenia każdego Foodies – w tym 10 lat festiwalowych doświadczeń w prezencie (dwa wydarzenia rocznie!). Na zwycięzców czeka także wyjazd na czeską edycję RestaurantWeek, a co tydzień wyróżniane będzie najlepsze zgłoszenie, nagradzane podwójnym zaproszeniem na trwający Festiwal. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/.