Polacy podczas ferii zimowych nie rezygnują z burgerów czy pizzy. To właśnie te dania (wraz z rosołem), były najczęściej zamawianymi przez Polaków w Zakopanem czy Szklarskiej Porębie.

Jak wynika z danych Pyszne.pl, Polacy podczas zimowych urlopów w górskich kurortach nie sięgają po dania regionalnej kuchni, przynajmniej w dowozach. Dostawcy najczęściej przywozili nam pizzę, która stanowiła 40% zamówień w analizowanym okresie i lokalizacjach. W badaniu przeanalizowano zamówienia z miejscowości: Zakopane, Bukowina Tatrzańska, Szczawnica, Krynica-Zdrój, Karpacz, Szklarska Poręba, Świeradów-Zdrój, Wisła, Szczyrk, Ustroń.

Największą popularnością cieszyła się klasyczna margherita, chętnie zajadano się również capriciosą i salame. Jeśli natomiast spojrzeć na poszczególne miasta, to np. pizzę margheritę najczęściej zamawiano w Bukowinie Tatrzańskiej, a w Świeradowie-Zdroju mięsne odsłony tego dania – prosciutto, salame i parmę. W Zakopanem i w Karpaczu natomiast decydowano się na pizzę z dodatkiem… sosu czosnkowego.

Dania kuchni polskiej znalazły się dopiero na trzecim miejscu wśród najbardziej popularnych dań zamawianych za pośrednictwem Pyszne.pl. Wyprzedziły je dania kuchni włoskiej i amerykańskiej. Dane dotyczą trzech województw, które obsługują największą część zimowego ruchu turystycznego – małopolskiego, dolnośląskiego i śląskiego.

Czy na co dzień, czy podczas wyjazdu do popularnego zimowego kurortu, Polacy są fanami kuchni włoskiej (szczególnie pizzy margherita i pizzy capriciosa), polskiej (rosół) oraz amerykańskiej (burgery), a ich ulubionym dodatkiem do potraw pozostaje sos czosnkowy. Bez względu na to, czy jest szczyt sezonu zimowego i na południe Polski przyjeżdża wielu turystów, czy bierzemy pod uwagę cały rok, w województwach dolnośląskim, śląskim i małopolskim najbardziej popularna jest kuchnia włoska.

Zdjęcie micaelabustamantefg from Pixabay