Grupa Żabka chce wzmocnić swoją ofertę dań gotowych i prezentuje ofertę zbilansowanych dań i zdrowych przekąsek marek własnych z etykietą „Porcja DobreGO!”. Chce w ten sposób lepiej docierać do klientów zainteresowanych świadomym planowaniem swojego żywienia.

Program „Porcja DobreGO!” jest obliczony na ułatwienie klientom podejmowania bardziej świadomych decyzji żywieniowych przy zakupie dań gotowych z oferty sieci. W jego ramach mają być oferowane dania dostosowywane do różnych stylów życia konsumentów, pod względem objętości i składu.

„W Żabce ułatwiamy klientom zmianę ich codziennych nawyków na lepsze – dla nich i dla planety. Mając na uwadze, że dobre żywienie jest jednym z najistotniejszych czynników wpływających na stan zdrowia i samopoczucie każdego z nas, postawiliśmy je w centrum naszych działań, które realizujemy w ramach filaru >>Zrównoważony styl życia<< naszej Strategii Odpowiedzialności”

Rafał Rudzki, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w Grupie Żabka.

Sieć chce się skupić przede wszystkim na promowaniu produktów, które uzyskały ocenę Nutri-Score A, B lub C oraz tych, które są oznakowane tzw. czystą etykietą – pochodzenia roślinnego lub w stosunku do których zastosowano oświadczenia żywieniowe i zdrowotne zgodnie z przepisami unijnymi.

Dania marki własnej Szamamm należącej do Żabki z etykietą Porcja DobreGO!

Dania objęte programem są tworzone we współpracy z dietetykiem i zawierają dania kuchni polskiej oraz kuchni świata. Etykietą „Porcja DobreGO!” oznaczone będą również produkty marek własnych Żabki: Szamamm, HAPS! Dobra Karma czy Tomcio Paluch. W planach jest wprowadzanie dalszych nowości produktowych.

„Zdrowe odżywianie to dla większości z nas synonim dbania o siebie i swoich bliskich, a jednocześnie ogromne wyzwanie >>Jak to wcielić w zwykłą codzienność? <<. Nie zawsze mamy odpowiednią wiedzę i czas, by zaczynając od kupna odpowiednich składników poprzez przechowywanie, po przygotowywanie, komponowanie i serwowanie, kierować się zawsze zasadami zdrowego, smacznego i racjonalnego żywienia”

Jakub Malec, Sustainable Food Manager w Grupie Żabka.

Program „Porcja DobreGO!” wpisuje się w Strategię Odpowiedzialności Grupy Żabka na lata 2021-2026 w filarze „Zrównoważony styl życia”.